Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’de yargı ‘reformuna’ karşı sivil itaatsizlik eylemleri: Polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti

İsrail'de yargı 'reformuna' karşı sivil itaatsizlik eylemleri: Polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti


– İsrail’de aşırı sağcı Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemesine karşı ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatıldı. İsrail Meclisi, hükümetin yargı düzenlemesi ve diğer yasama görüşmeleri için toplanmaya hazırlanırken ülke genelinde binlerce göstericinin katıldığı eylemlere polis göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Sabah saatlerinde göstericiler, Tel Aviv ile Kudüs arasındaki 1 numaralı otoyolu yanlarında getirdikleri dikenli tellerle kapattı. İsrail polisi buradaki göstericilere müdahale ederek yolu trafiğe açtı. Tel Aviv’in farklı noktalarında da ellerinde çeşitli pankartlar bulunan binlerce İsrailli sokaklara indi, kentteki kavşakları ve yolları kapattı.

AŞIRI SAĞCI BAKANDAN GÖZDAĞI

Yıllardır Tel Aviv’de görülmemiş sahnelere tanık olunan sokaklarda, atlı polisler yolu trafiğe kapatan göstericileri durdurmaya çalıştı. Göstericiler “utanın” ve “çoğunluğuz ve sokaklardayız” diye slogan atarken, bazı göstericilerin sürüklenerek yoldan çekildiği görüldü.

Benzer şekilde, İsrailli göstericilerin, Netanyahu koalisyonunda yer alan bazı bakan ve milletvekillerinin dışarı çıkmasını engellemek için evlerinin önünde toplandığı bildirildi. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “anarşistlerin kapattığı yolları açacaklarını” söyledi.

Demokratik protestoları desteklediğini ancak sivil itaatsizliğe izin vermeyeceklerini kaydeden Ben-Gvir, İsrail polisine “kapatılan tüm yolları açması” emri verdiğini aktardı. İsrail genelinde devam eden sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında şu ana kadar en az dokuz kişi gözaltına alındı.

YASAMA ÜZERİNDEKİ YARGI DENETİMİ BOZULUYOR

İsrail’de yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemenin bazı maddeleri bugün Meclis’teki ilgili komisyonda kabul edildi. Düzenlemenin bugün Genel Kurul’da da oylanması planlanıyor.

Mevcut durumda, ülkede en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı herhangi bir yasayı anayasa taslağı olarak kabul edilen ‘temel yasalara’ aykırı olduğu gerekçesiyle doğrudan bozma yetkisine sahip.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI UZLAŞMA ÇAĞRISI YAPTI

Ancak yeni düzenlemeye göre ‘temel yasalara’ aykırı olduğu gerekçesiyle Meclisten geçen bir yasanın bozulabilmesi için İsrail Yüksek Mahkemesi’ndeki 15 üyeden 12’sinin ‘kabul’ oyu gerekiyor. Aynı şekilde, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin ‘temel yasalara’ aykırı olduğu gerekçesiyle bozduğu ve geri gönderdiği bir yasanın yeniden yasalaşabilmesi için 120 sandalyeli Meclis’teki 61 milletvekilinin ‘kabul’ oyu yeterli oluyor. Bu da İsrail Yüksek Mahkemesi’nin Meclisten geçen bir kanunu bozma yetkisinin elinden alınması anlamına geliyor.

Kamuoyu yoklamaları söz konusu değişikliğin halk tarafından desteklenmediğini gösteriyor. İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog ise değişikliğin bu hâliyle ‘anayasal ve sosyal çöküşe’ yol açacağı endişesiyle hükümete uzlaşma çağrısı yaptı. (AA)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version