Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’de yargı ‘reformuna’ karşı protestolar dokuzuncu haftasında

İsrail'de yargı 'reformuna' karşı protestolar dokuzuncu haftasında


– İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, yargının bağımsızlığını kısıtlayan yasa teklifi ve sağ politikalarına karşı çıkmak için düzenlenen gösteriler dokuzuncu haftasına girdi. Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde eylemler düzenleyen İsrailliler bu hafta da başta Tel Aviv olmak üzere, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada sokaklardaydı. Başbakan Netanyahu’nun liderlik ettiği Likud partisinin kalesi sayılan Bat Yam gibi bazı küçük yerleşimler de ilk kez protestolara sahne oldu.

Önceki haftalarda olduğu gibi en yoğun katılımın gerçekleştiği Tel Aviv’de on binlerce protestocu Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi önünde toplandı. İsrail’in farklı sivil toplum örgütlerinden ve çeşitli sektörlerden temsilciler, meydanda kurulan sahnede demokrasi yanlısı konuşmalar yaptı.

FİLİSTİN YANLISI İSRAİLLİLER VE FEMİNİSTLER DE DESTEK VERDİ

Yapılan konuşmalar sık sık ‘Demokrasi’ ve ‘Utanın’ sloganlarıyla bölündü. Gösteri alanında, Netanyahu’nun Başbakanlığı aleyhinde, İngilizce “Suç Bakanı” (Crime Minister) yazılı pankartlara yer verilirken, “Demokrasiye açılan savaş” ve “Yargının bağımsızlığını koruyun” gibi, hükümetin yargı düzenlemesini eleştiren dövizler taşındı. Tel Aviv mitingindeki protestocular arasında, aşırı sağcı partilerin yer aldığı hükümet koalisyonunun, Filistinlilere karşı ırkçı politikalarına ve kadın düşmanı politikalarına karşı çıkan aktivistler de yer aldı.

‘TERÖRİST BEN GVIR’

Netanyahu öncülüğündeki hükümet koalisyonun ortaklarından, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de göstericilerin hedefindeydi. Bazı protestocular, yol kapatma gibi eylemlere başvurulması hâlinde göstericilere sert müdahalede bulunması için polise talimat veren Bakan Ben-Gvir için “Terörist Ben Gvir” sloganları attı.

Gösterilere destek veren önceki başbakan ve muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) partisinin lideri Yair Lapid de Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ben-Gvir’i hedef aldı.

Lapid, paylaşımında, “tehlikeli Tiktok palyaçosu” olarak nitelendirdiği Ben-Gvir’in, polis ve göstericiler arasında “şiddeti kışkırtmaya ve teşvik etmeye” çalıştığını savundu. İsrailli muhalefet lideri, buna rağmen “gösterilerin büyüyeceğini ve daha da güçleneceğini” vurguladı.

YENİ YASA TASARISI NE GETİRECEK, NE GÖTÜRECEK?

Netanyahu hükümetinin kabul etmek istediği yasa tasarısı, İsrail’de en yüksek yargı merci konumundaki Yüksek Mahkeme’nin, Meclis’ten çıkarılan yasaları bozma yetkisini elinden alıyor. Aynı zamanda, Yüksek Mahkeme başkanının şu an yürürlükte olduğu üzere kıdem esasına göre değil, hükümetin seçtiği kişilerin çoğunlukta olduğu yargı komitesi tarafından atanmasını öngörüyor. Bu da, Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında büyük oranda başbakanın söz sahibi olacağı anlamına geliyor. (AA, DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version