Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da okullardaki zehirlenme vakaları: Cumhurbaşkanı Reisi dış güçleri suçladı

İran'da okullardaki zehirlenme vakaları: Cumhurbaşkanı Reisi dış güçleri suçladı


– İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ülkede yüzlerce kadın öğrencinin zehirlenmesinin “İran’ın düşmanları” tarafından yapıldığını öne sürdü. 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin geçen sene eylül ayında “ahlak polisince” göz altına alınmasının ardından ülkede yaşanan hükümet karşıtı eylemleri güç kullanarak bastıran ve yüzlerce eylemcinin öldürüldüğü İran’da okullardaki zehirlenme vakaları geçen kasım ayında ilk olarak Kum şehrinde başlamıştı.

30’DAN FAZLA OKULDA ZEHİRLENME VAKALARI RAPOR EDİLMİŞTİ

Son dönemde hız kazanan zehirlenme vakaları en az dört kentte ve 30’dan fazla okulda rapor edilmişti. İran Sağlık Bakanı salı günü yaptığı açıklamada farklı okullarda yüzlerce kadın öğrencinin zehirlendiğini belirtmiş, ülkedeki bazı siyasetçiler kız çocuklarının eğitim almasına karşı dini grupların zehirleme olaylarının arkasında olabileceğini belirtmişti.

Bugün ülkenin güneyinde açıklama yapan Reisi devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında zehirlenme olaylarından İran’ın düşmanlarını sorumlu tuttu. Reisi “Bu, düşmanın ebeveynler ve öğrenciler arasında korku ve güvensizlik aşılamaya çalıştığı, ülkede kaosa neden olacak güvenlikle ilgili bir projedir” dedi. Reisi düşmanın kim olduğunu açıklamada ancak İran geleneksel olarak İsrail ve ABD’yi düşman olarak niteliyor.

BİR YAKIT TANKERİ SÜRÜCÜSÜ GÖZALTINA ALINDI

Diğer yandan üst düzey bir İranlı yetkili, Tahran’ın bir banliyösünde bir okulun yanında bulunan ve diğer iki şehirde de tespit edilen bir yakıt tankerinin muhtemelen zehirlenme olaylarına karıştığını söyledi.

Yarı resmi Tasnim haber ajansına konuşan Pardis banliyösünün vali yardımcısı Reza Kerimi Salih, yetkililerin tankere el koyduğunu ve şoförünü gözaltına aldığını söyledi. Böylece ilk kez zehirlenme dalgasıyla bağlantılı olarak bir gözaltı bildirilmiş oldu.

Salih aynı tankerin İran’ın batısındaki Luristan eyaletindeki Kum ve Burucerd kentlerine de gittiğini ve burada öğrencilerin de zehirlendiğini söyledi. Salih, “Akaryakıt tankerinin Pardis’te park ettiği bir otoparktaki korumalar da zehirlendi” dedi.

Tahran’da 1 Mart’ta yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında şüpheli zehirlenme olaylarını araştırmak üzere İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’nin görevlendirildiği açıklanmıştı. Meclis Eğitim, Araştırma ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Alirıza Monadi Sefidan ise, “Yapılan takip ve test sonuçlarına göre, okullarda kullanılan zehirde N2 (diazot) gazının bulunduğu tespit edildi” açıklamasında bulunmuştu.

KADIN ÖĞRENCİLER MAHSA AMİNİ EYLEMLERİNDE AKTİF ROL OYNAMIŞTI

İran’da sosyal medya paylaşımları hastaneye kaldırılan genç kadınların fotoğraf ve videolarıyla dolu. Bazıları midelerinin bulandığını ve kalp çarpıntısı yaşadıklarını söyledi. Diğerleri baş ağrısı veya kalp çarpıntısından şikayet etti. Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesinin tetiklediği hükümet karşıtı protestolara kadın öğrenciler de katılmış, zorunlu başörtülerini çıkarmış, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in resimlerini yırtmıştı.(DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version