Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuk için Türkiye yerine Çin’i tercih etmeleri bizim açımızdan düşündürücüdür

Çin lideri Şi'den Rusya'ya 'temiz ve yeşil enerjide birlikte çalışalım' mesajı

Eski Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, İran ve Suudi Arabistan’ın ilişkileri normalleştirirken arabuluculuk için Türkiye gibi bir bölge ülkesi yerine Çin’i tercih etmesinin Türkiye açısından “düşündürücü” olduğunu ifade etti.

YetkinReport için kaleme aldığı yazıda Türkiye ve Brezilya’nın bir dönem İran’ın nükleer alanda yaşadığı sorunlar için arabuluculuk yapmasının Tahran’dan kabul gördüğünü hatırlatan Tan, “İran’ın bu defa komşusundan talepte bulunmayı düşünmemiş olması veya Suudi Arabistan’dan benzer bir talep gelmemesi ilginçtir” dedi.

Tan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

İran ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuk için, örneğin Türkiye yerine Çin’i tercih etmeleri bizim açımızdan düşündürücüdür. Bir zamanlar nükleer alanda yaşadığı sorunların aşılması amacıyla Türkiye’nin Brezilya ile birlikte yaptığı arabuluculuk teklifine rıza gösteren İran’ın bu defa komşusundan talepte bulunmayı düşünmemiş olması veya Suudi Arabistan’dan benzer bir talep gelmemesi ilginçtir.

Çin’in liderinin, Kremlin’in büyük uluslararası baskı altında olduğu bir dönemde Rusya’ya yaptığı resmi ziyaret ise, hem Rusya’ya hem onun lideri Putin’e açık bir destek gösterisidir. Ancak, Çin, ziyaret vesilesiyle Ukrayna’daki Rus saldırısının durdurulmasına ilişkin bir barış planı sunarak, Rusya’ya desteğinin esas itibariyle barışcı bir amaç taşıdığına da dikkat çekmiştir. Nitekim, Çin dünya kamuoyuna mesaj verirken, tüm ulusların (yani Ukrayna’nın) egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini, ancak diğer ülkelerin (yani Rusya’nın) “meşru güvenlik kaygılarına” da saygı gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Bu ustalık dolu bir diplomasi hamlesidir.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version