Osman ÇAKLI
İSTANBUL – Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinden ardından, olası İstanbul depremi tekrar gündeme taşındı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısıyla Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezinde “İstanbul Deprem Seferberlik Planı” başlatıldı. Yüksek düzeyde seferberlik başlattıklarını söyleyen İmamoğlu, bilime, kaynağa, iş birliğine, her kesimin harekete geçmesine, aşamalandırılmış yol haritasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
‘ARTIK KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK’
Alanında uzman kişiler tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda ilk konuşmayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. İstanbul’un depreme dirençli bir kent haline getirilmesi kaybedecek zaman olmadığını söyleyen İmamoğlu, yaptıkları toplantılar sonucunda böyle bir karar aldıklarını ifade etti. İmamoğlu konuşmasında öncelikle Maraş merkezli yaşanan depremlerde etkilenen 10 ilde İBB olarak tüm güçleriyle sahada olduklarını anlattı. İmamoğlu, sahada şu an yaklaşık iki bin İBB personeli olduğunu kaydetti. Afetin ve afetle birlikte yaşananların herkese yüklediği sorumluluklar olduğuna değinen İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Artık hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz. Bu atmosferde on binlerce canımız hala göçük altındayken biz normal yaşamımızı sürdüremeyiz. Hepimizin her şeyi yeni baştan düşünmeye ihtiyacı var. Eğer bu topraklarda durmadan depremler oluyor, binalar yıkılıyor, insanlarımız ölüyorsa… İktidarı, muhalefeti, bürokratı ve vatandaşıyla birlikte hepimiz, depremi Türkiye’nin birincil sorunu kabul etmeliyiz. Bundan sonra deprem tartışması, fay hattı tartışması, deprem nerede olacak, ne zaman olacak, olacak mı, olmayacak mı, hangi büyüklükte olacak tartışmalarını bir tarafa bırakmalıyız.”
‘İBB İMAR RANT SİYASET DÜZENİNİN DIŞINDADIR’
Depremlerin ülkenin gerçeği olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden İmamoğlu, depremlerin oluşunu engelleyemeyeceklerini fakat depreme hazır bir kenti inşa edebileceklerini kaydetti. İmamoğlu, bunun için İBB olarak inisiyatif aldıklarını ve düzen değiştireceklerini sözlerine ekledi. Biz bugün itibariyle İBB olarak inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz: “Düzen değiştirmek cesaret işidir. Cesur olabilmek için, önce o düzenin bir parçası olmaktan kurtulmak gerekir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 Haziranından bugüne imar-rant-siyaset düzeninin bütünüyle dışındadır. İBB olarak ayağa kalkıyoruz.”
‘DEPREM İSTANBUL İÇİN BEKA SORUNU’
Depreme dirençli şehirler yaratmanın mümkün olduğunu söyleyen İmamoğlu, Meksika, İtalya, Endonezya, Şili ve Japonya gibi ülkeleri örnek gösterdi. Depremin İstanbul için kaçınılmaz bir gerçek ve beka meselesi olduğunu sözlerine ekleyen İmamoğlu, şöyle devam etti:
“Şunu da bilmenizi isterim ki, iş başına geldiğimizden beri yaptığımız pek çok afet hazırlığı çalışmasını ve projesini bir araya getirerek defalarca gözden geçirdik. Bilim çevrelerine bir çağrı yaparak; hızla bir Deprem Bilim Üst Kurulu oluşturduk. Bu kurul ilk toplantısından sonra depremin tüm boyutlarını kapsayan 7 alanda genişletilmiş toplantılar yaptı. Göreceğiz ki yapılması gereken devasa işler var ve işin mali boyutuyla mevzuatıyla İBB iradesinin ötesi bir durum var.”
İmamoğlu, şu ana kadar yapılanlara dair verdiği bilgilerde mart ayı itibariyle İBB mülkiyetinde bulunan proje ve ruhsatlandırma süreci bitmiş alanlarda ilk etapta beş bin birimlik sosyal kiralık konut ve ödenebilir sosyal konut yapımının temelini atılacağını söyledi. İmamoğlu’nun çağrı konuşmasında öne çıkan başlıklar maddeler halinde şöyle:
1. Marmara deprem konseyinin kurulması
2. İBB deprem bütçesinin revizyonuna destek
3. İstanbul’un depreme dirençli hale getirilmesi için mevzuat çalışmalarının yapılması
4. Yapı güçlendirme konusuna ilişkin yasal düzenleme için merkezi yönetimle işbirliği ve finans desteği
5. Hızlı tarama yönteminin mevzuata konarak yaygınlaştırılması
6. Boş konutların kullandırılması programına ilişkin yasal yönetsel düzenlemeler
7. Deprem sonrası toplanma ve geçici barınma alanlarının tam donanımlı bir şekilde fiziki altyapılarının geliştirilmesi için merkezi idare ile eşgüdüm
8. İstanbul’un iletişim, elektrik, enerji gibi tüm altyapı sistemlerini depreme dirençli hale getirmek için ilgili aktörlerle birlikte çalışma
9. İstanbul özelinde yasa çalışması
İstanbul neden kentsel dönüşemiyor?: Siyaset engelliyor, yargı uzatıyor, maliyet artıyor
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***