Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İlahiyatçı Mustafa Öztürk: Seçimden sonra 12 meali daha yasaklayacaklar

İlahiyatçı Mustafa Öztürk: Seçimden sonra 12 meali daha yasaklayacaklar


Artı Gerçek – Katıldığı konferanslarda cemaat ve tarikatlara yönelik eleştirileri nedeniyle hedef haline getirilen muhalif ilahiyatçılardan Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yazar ve düşünür Dücane Cündioğlu’nun “Depremin Teopolitiği” isimli Youtube yayınına katıldı.

İsmailağa Cemaati, Menzil Tarikatı gibi grupların baskı ve şikayetleriyle üniversitelerde ilahiyat akademisyenlerinin görevden ihraç edilebildiğine de değinilen yayında, Öztürk, “George Orwell’in “1984” romanının simülasyonunu yaşıyor gibiyiz” diyerek son dönemde artan yasaklara tepki gösterdi.

Yayında, İhsan Eliaçık’ın mealinin yasaklanmakla birlikte toplatılması ve imha edilmesi gibi kararlar da konuşuldu.

Öztürk, Eliaçık’ın mealinin yasaklanması kararını şu sözlerle eleştirdi:

“Şöyle bir liste çıkmadı elimize, “İslamın ilkeleri şunlardır, şunlar şöyle şöyle anlaşılacak ve yorumlanacaktır” diye bir kanun, bir yönetmelik, bir anayasal madde falan yok. Ama, adam oturdu, komisyonda inceledi, dedi ki, “İhsan Eliaçık’ın meali yasaklanmalı. Mustafa Öztürk’ünkü yasaklanmalı.

‘YENİ YASAKLARDAN HABERDAR EDİLDİM’

İçerden bizzat, olay patlak verince içerden (çocuğun ismini vermiyorum, kötü duruma düşebilir.) bir çocuk beni aradı ve dedi ki, “Ağabey, yaklaşık 10 ila 12 meal var. Bunların tümünün raporu tutuldu. Bu raporu tutan da senin daha üç beş sene önce Marmara İlahiyat’a, İstanbullara geldiğinde peşinde “ağabey” diye dönen bir çocuk.” Ama şimdi celladımız olmuş. İşte bunun için ekmek kadar su kadar ihtiyacımız var bunları konuşmaya. Benim derdim sadece o kalksın bu otursun, o gitsin bu gelsin iktidara değil benim derdim. 12 meal var yasak kararı alınmış.”

‘MUHAMMED ESED’İN MEALİ DE YASAKLANACAK’

Öztürk, yasaklanacak 12 mealin içerisinde dünyaca ünlü Muhammed Esed’in Kuran Mesajı Meal-Tefsir’inin de olduğunu söyledi ve Eliaçık’ın mealinin yasaklanmasına gelen tepkilerin ardından Diyanet’in diğer mealler hakkında vereceği yasak kararlarını askıya aldığını şöyle anlattı

‘DİĞER YASAKLAR SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI’

“Fakat Eliaçık’ın mealinin yasaklanması ciddi bir tepkiye mahal verince, geri kalanını işleme koymayalım seçimin sonrasını bekleyelim diye kenarda askıya almışlar. Raporları hazırlanmış, sıraya konulmuş yani…Bunu Diyanet’in içerisinden bizzat o süreçlerde olan bir arkadaşım var, aradı ve bir buçuk saate yakın konuştuk. Bu öyle duyum falan değil, kurumun içerisinde olan bir arkadaş tarafından bilgi olarak bana iletildi.”

İhsan Eliaçık, 21 Şubat’ta ‘İslam Dini’nin temel nitelikleri açısından sakıncalı unsurlar içerdiği’ gerekçesiyle ‘Yaşayan Kur’an Türkçe Meal-Tefsir’ adlı kitabının İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yasaklandığını duyurmuştu. Bu yasak pek çok kesim tarafından eleştirildi.

‘DİN DE KİTAP DA SİZİNDİR TEPE TEPE KULLANIN’ DEMİŞTİ

Cemaat ve tarikatlara yönelik eleştirileri nedeniyle hedef haline getirilen Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise yaşadıklarına daha fazla katlanamayarak 2021 yılının haziran ayında isyan ettiği bir sosyal medya paylaşımı yapmıştı. Öztürk şu ifadeleri kullanmıştı:

“Cinnet noktasındayım; zira lanet olası dinbazların bizi kafir, müşrik, ateist diye yaftalamaları yüzünden hem dindarlardan hem de din alanında çalışıp çabalamaktan artık iğrendim.

Bu vesileyle duyurmak isterim ki

(1) Tefsir çalışmasını bıraktım.

(2) Karar Gazetesinde yazmayı bıraktım.

(3) Medyascope programını da bıraktım.

Bundan böyle din de kitap da hepten sizindir; tepe tepe kullanın ama artık beni rahat bırakın…” (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version