– Suriye’nin, bir Arap ülkesiyle daha ilişkilerini normalleştirme kararı aldığı öne sürüldü. Reuters’ın üç bölgesel kaynağa dayandırdığı haberinde, Suriye ile Suudi Arabistan’ın Ramazan bayramından sonra diplomatik ilişkilerini yeniden tesis edeceği öne sürüldü. Haberin, Suudi Arabistan’ın bölgesel rakibi, Suriye’nin ise müttefiki olan İran’la yaptığı normalleşme anlaşmasından sonra gelmesi dikkat çekti.
ABD müttefiki Suudi Arabistan, 2011 yılında patlak veren iç savaşın ilk aylarında Suriye’nin Arap Birliği üyeliğinin askıya alınması kararında başı çekmişti. Silahlı isyancıları da uzun süre destekleyen Riyad yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri ile Suriye arasındaki normalleşmeye rağmen böyle bir adım atmaya mesafeli duruyordu. Reuters’daki habere göreyse, şimdi iki ülke arasında Ramazan bayramından sonra karşılıklı büyükelçiliklerin de açılacağı bir süreç bekleniyor.
GÖRÜŞMELERİ HÜSAM LUKA MI YÜRÜTTÜ?
Bir Körfez ülkesinden bir diplomat, Reuters’a yaptığı açıklamada anlaşmaya nasıl varıldığını anlattı. Diplomat, üst düzey bir Suriyeli istihbarat yetkilisinin Riyad’da “günlerce kaldığını” ve “büyükelçiliklerin çok kısa süre içinde yeniden açılması konusunda bir anlaşma sağlandığını” söyledi.
‘ÜRÜDN SINIRINDAKİ UYUŞTURUCU TİCARETİ DE KONUŞULDU’
Reuters’ın bölgedeki bir diğer kaynağı ise bu istihbarat yetkilisinin Suriye Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Husam Luka olduğunu savundu. Bu kaynak, görüşmelerde Suriye’nin Ürdün sınırındaki güvenliğin ve kaptagon tipi uyuşturucunun buradan Körfez’e kaçakçılığının yapılmasının da ele alındığını söyledi.
‘İRAN KARARI SONRASI HIZ KAZANDI’
Şam yönetimine yakın olduğu belirtilen üçüncü bir kaynak da, Riyad-Şam hattındaki temasların, Suudi Arabistan ile İran arasındaki tarihi uzlaşmanın ardından hız kazandığını belirtti.
Suriye hükümeti, Suudi Arabistan iletişim ofisi ve dışişleri bakanlığı, iddiayı henüz doğrulamadı.
‘ARAP DÜNYASINA DÖNÜŞÜN’ SİMGESİ OLARAK GÖRÜLECEK
10 yıldan uzun süredir diplomatik ilişkileri bulunmayan Suriye ile Suudi Arabistan arasında olası bir ‘barış’, Arap ülkelerinin Beşar Esad yönetimiyle normalleşme adımlarının en önemlisi olarak görülüyor. Böyle bir durumun, Şam’ın Arap dünyasında dönüşünün simgesi olarak yorumlanacağı belirtiliyor.
TÜRKİYE İLE SÜREÇ ASKER ÇEKMEYE BAĞLI
ABD’nin, müttefiklerinin Şam yönetimiyle uzlaşmasına karşı çıktığı biliniyor. Amerikan yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Esad arasında olası bir zirveden söz edilen bir dönemde, Şam’la mevcut koşullarda uzlaşmaya karşı olduklarını açıklamıştı. Öte yandan, Türkiye ile Suriye arasında Rusya ve İran’ın arabuluculuğunda devam eden normalleşme süreci, Esad’ın asker çekilmesi şartına takılmış durumda.
Esad, bu şartı yinelediği Rusya ziyaretinin ardından, geçen hafta eşi Esma Esad’la birlikte Abu Dhabi’yi ziyaret etmişti. Suriye’yle yeniden temas kuran ilk Arap ülkelerinden biri olarak Birleşik Arap Emirlikleri, Şam’daki büyükelçiliğini 2018 yılında yeniden açmıştı. (DIŞ HABERLER)
Beşar Esad ve Esma Esad, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ediyor
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***