Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İddia: AKP ‘Yeni Ekonomi Modeli’nden vazgeçiyor

İddia: AKP 'Yeni Ekonomi Modeli'nden vazgeçiyor


AKP’nin ekonomik krizin gölgesinde seçime gidilen süreçte, tartışmalı ‘Türkiye Ekonomi Modeli’nden vazgeçmeye hazırlandığı öne sürüldü. İddiaya göre, düşük faiz-yüksek kura dayalı olan, bankalara döviz konusunda baskı yapılmasıyla sonuçlanan ve amaçlanan cari fazlayı vermeyen modele AKP’nin seçim beyannamesinde yer verilmeyecek. Parti, serbest piyasa ekonomisine ve ortodoks ekonomi politikalarına dönüşü vaat edecek. Eski ekonomi bakanlarından Mehmet Şimşek’in adının da bu süreç için öne çıktığı ileri sürüldü.

İddia, Reuters ajansının ilgili haberinde yer aldı. Reuters’a konuşan dört yetkili, partinin üzerinde çalıştığı seçim beyanemesinde mevcut ekonomi politikalarından geri adım atmaya hazırlandığını söyledi. Yetkililer, serbest piyasa koşullarına aykırı olması nedeniyle birçok alanda yabancı yatırımların Türkiye’den neredeyse tamamen çekilmesine sebep olan ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ne “herhangi bir atıfta bulunulmayacağını” söyledi.

Bir hükümet yetkilisi, seçim beyannamesine dair çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyerek, “Ekonomiye yaklaşım, AK Parti’nin 2002 yılı seçim beyannamesindeki yaklaşıma çok benziyor. Yani AK Parti bir nevi özüne dönüyor. Piyasa dışı uygulamalara dair hiçbir işaret beyannamede yok” dedi.

Yetkili, seçim beyannamesinin ekonomi kısmında önceliğin serbest piyasa ekonomi kurallarına ve küresel ekonomi modellerine paralel uygulamalara verildiğini, “piyasa ekonomisine ters herhangi bir uygulamaya değinilmediğini” anlattı.

‘MEVCUT MODELE HİÇBİR ATIF YOK’

Erdoğan’ın beyanname üzerinde son çalışmaları yaptığına dikkat çeken AKP’li üst düzey bir yetkili, “Seçim beyannamesi son dönemde uygulanan Yeni Türkiye Ekonomi Modeli’ne hiçbir atıfta bulunmuyor. Tamamen eski AK Parti’nin savunduğu ilkeler enflasyonla mücadele, kamuda hesap verilebilirlik, ihalelerde şeffaflık gibi çeşitli vurgular var” dedi.

‘ERDOĞAN KABUL EDERSE, RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK’

Bu değişiklikler için Erdoğan’ın nihai onayının gerekli olduğunu ve şu ana kadar yeni duruma karşı çıkan bir fikir beyan etmediğini de ekleyen yetkili, “Eğer kabul ederse, bu durum nihayetinde hem kabinede hem ekonomi yönetiminde radikal değişiklikler getirecek” ifadelerini kullandı.

AKP, Reuters’ın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı.

‘ŞİMŞEK KABUL EDERSE BÜROKRASİDE BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞANIR’

Haberdeki bir diğer iddia da, ekonominin dümeninde olduğu dönemde yabancı yatırım miktarını artırmasıyla bilinen Mehmet Şimşek’in dönmesinin istendiği yönünde. Reuters’a konuşan kaynaklardan biri, “Erdoğan bir şekilde ekonomideki bu sıkıntılı dönemi Şimşek ile aşmak istiyor” dedi. Kaynak, “Şimşek şu anda bazı büyük uluslararası şirket ve fonlarda çeşitli görevlerde bulunuyor. Bir kez geldi, 11 yıl bakanlık yaptı, yeniden yapar mı bilmem? Ancak diyelim ki, AK Parti kadrolarına döndü, eminim çok ciddi sözler alacaktır… Diyebilirim ki, bürokraside üst düzey herkesin değişmesi demektir bu” ifadelerini kullandı.

‘YAKIN ZAMANDA HAMLE OLACAKTIR’

Üst düzey bir yetkili de, “Cumhurbaşkanı ekonomide yeniden Şimşek ile çalışmak istiyor. Onun da politikalarına uygun bir beyanname yazılıyor. Taslak net şekilde, onun da itiraz etmeyeceği şekilde yazılmış durumda. Onun bakan olduğu dönemki ekonomi politikaları taslak beyannamede net olarak yazıyor. Ekonominin yönetiminde onun olmasının getireceği birçok avantaj sıralayabiliriz. Bu konuda (görüşme için) yakın zamanda bir hamle olacaktır” dedi.

‘MİLLET İTTİFAKI’NDAN ÜÇ PARTİNİN DE GÖZÜ ŞİMŞEK’TE’

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir diğer kaynak ise Millet İttifakı’nda yer alan üç başka partinin de Şimşek’le birlikte çalışmak istediğini söyledi.

‘ŞİMŞEK’İN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLMASINI İSTİYOR’

Bir diğer yetkili de, Erdoğan’ın Şimşek için cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini düşündüğünü söyledi. Benzer bir iddia, Hürriyet gazetesinin iktidara yakın yazarlarından Hande Fırat tarafından da ortaya atılmıştı.

Öte yandan Reuters, konu ile ilgili Şimşek’e ulaşılamadığını belirtti.

Ajans, hükümetin düşük faiz modeline dayalı olan tartışmalı ekonomik modeli sonucunda TL’nin değerinin düşmesinin Türkiye’de yaşam standartlarını erozyona uğrattığı tespitini aktardı. Haberde, 14 Mayıs için “Ayrıca anketler Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarında bu seçimin en zorlusu olabileceğine işaret ediyor” yorumu yapıldı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version