Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hint-Pasifik Dörtlüsü: ‘Rusya’nın nükleer silah tehdidi kabul edilemez’

Hint-Pasifik Dörtlüsü: 'Rusya'nın nükleer silah tehdidi kabul edilemez'


– ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısına katılmak için bulunduğu Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de Hint-Pasifik Dörtlü Grubu’na mensup mevkidaşlarıyla da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından konuşan Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının cezasız bırakılamayacağını” söyledi.

ABD, Avustralya, Japonya ve Hindistan’ın oluşturduğu dörtlünün yayınladığı ortak açıklamada ayrıca, “Ukrayna’da nükleer silah kullanımının veya kullanma tehdidinin kabul edilemez olduğu” belirtildi.

ÇİN, ‘SALDIRGAN BİR KLİK’ DİYE TANIMLIYOR

Bakanlar açıklamalarında ayrıca, Güney Çin Denizi’ndeki gerilimi artıran eylemleri ve tartışmalı bölgelerin silahlandırılmasını kınayarak Çin’e de tepki gösterdi. Çin ise ‘Dörtlü Grubu’ Soğuk Savaş anlayışıyla oluşturulmuş bir yapı ve saldırgan bir klik şeklinde niteliyor.

BLINKEN: SALDIRGANLARIN PAÇAYI SIYIRMASINA MÜSAADE EDİLMEMELİ

G20 toplantısına katılan ABD ve müttefikleri, üye ülkeleri Ukrayna’daki savaşı sona erdirmesi için Rusya’ya baskı yapmaya çağırsa da Rusya ve Çin’in muhalefeti sebebiyle ortak bir bildiri yayınlamadı. Başkent Yeni Delhi’de düzenlenen bir forumda konuşan Antony Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’da yaptığını cezasız bırakırsak bu, her yerdeki müstakbel saldırganlara da yaptıklarından paçayı sıyırabileceklerine dair bir mesaj olur” dedi. Blinken’ın konuştuğu forumda ‘Dörtlü’ye’ mensup mevkidaşları da hazır bulundu.

AB’DEN ‘BİRLİKTE ÇALIŞMA’ ÇAĞRISI

G20 toplantısına katılan Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Josep Borrell ise küresel toplumu birlikte çalışmaya çağırdı. Borrell, “Birkaç farklı bölgede çekimser kalan herkes, dünya çapında bir fikir birliğine varma olasılığını ortadan kaldıran bir şeyle karşı karşıya olduğumuzu anlamalılar” dedi.

G20 TOPLANTISI KONSENSÜS OLMADAN SONLANDI

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği G20 Dışişleri Toplantısı’na beklendiği gibi ABD ve müttefikleri ile Rusya arasında Ukrayna krizi konusundaki karşılıklı suçlamalar damgasını vurdu.

Rusya Ukrayna savaşının damga vurduğu zirvede ABD ve müttefiklerinin “Rusya’nın koşulsuz bir şekilde ve tamamen Ukrayna topraklarından çekilmesine” yönelik yayınlamak istedikleri ortak açıklama Çin’in de desteklediği Rusya’nın karşı çıkması nedeniyle yapılamadı.

Blinken dün yaptığı konuşmada “Uluslararası barış ve ekonomik istikrar adına Rusya’ya saldırganlık savaşını sona erdirmesi ve Ukrayna’dan çekilmesi çağrısında bulunmaya devam etmeliyiz. Maalesef bu toplantı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sebepsiz ve haksız savaşıyla bir kez daha gölgelendi” dedi.

Almanya, Fransa ve Hollanda dışişleri bakanları da benzer ifadelerle Rusya’ya yüklendi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock “Ne yazık ki, bir G20 üyesi diğer 19 üyenin G20’nin kurulmasına neden olan konulara odaklamasına engel oluyor. Bay Lavrov, Yeni START’ın tam olarak uygulanmasına geri dönmenizi ve ABD ile diyaloğu sürdürmenizi rica ediyorum, çünkü Çin’in 12 maddelik planında haklı olarak işaret ettiği gibi, nükleer silah tehdidine karşı çıkılmalıdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version