Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDK’den depremzede çocuklar için etkinlik


MEREŞ – HDK Kültür ve Sanat Meclisi, Bazarcix ilçesine bağlık Musolar ve Tetirlik Köyü’nde çocuklarla bir araya gelerek, şarkılar eşliğinde dans etti, oyuncak dağıttı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür ve Sanat Meclisi, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremden etkilenen çocuklar için il il, köy köy gezerek çocuklarla bir araya geliyor. Sanatçı, psikolog, ressam ve sağlıkçılardan oluşan ekip bir hafta önce İstanbul’dan yola çıkarak, Hatay ve Semsur’un ardından bugün de Mereş’in Bazarcix ilçesine geldi. İlk olarak Musolar ve Tetirlik köylerine giden ekip, etkinliklerini ağırlıklı Kürtçe gerçekleştirdi.

İlk olarak Musolar Köyü’ne giden ekip, köy içerisinde çocuklar ile dolaşarak, “Roj baş, roj baş, zarokno rojbaş” şarkısı eşliğinde diğer çocukları topladı. Köydeki çocukları toplayan ekip, çocuklarla şarkılar eşliğinde dans edip, oyunlar oynadı. Ardından çocuklara, oyuncak ve enstrüman dağıtan ekip, çocuklara resim defteri ile boya kalemi hediye ederek, resim çizdirdi. Daha sonra Tetirlik Köyü’ne geçen ekip, burada da “Roj baş, roj baş, zarokno roj baş” şarkısı eşliğinde köyde dolaşarak, çocukları bir araya getirdi. Yine şarkılar eşliğinde çocuklarla dans eden ekip, dağıttıkları hediyeler ardından çocuklara resim çizdirdi. Ailelerin de büyük ilgi gösterdiği etkinlikte çocuklar doyasıya eğlendi.

5 BİN ÇOCUĞA YETECEK OYUNCAK

HDK Kültür ve Sanat Meclisi üyesi Sinan Gökçe, depremin ilk gününden itibaren çalışmalara katkı sunmaya çalıştıklarını aktardı. 15 kişilik sanatçı ve gönüllü grubuyla çocukların psikolojisinin düzelmesine, yaşadıkları olumsuzlukları onarabilmek adına program hazırladıklarını belirten Gökçe, yaklaşık 5 bin çocuğa yetebilecek, enstrüman, defter, boyama kalemleri, yüz boyama seti ve çeşitli oyuncaklarla geldiklerini kaydetti. Temel gayelerinin oyunlarla, iletişim kurarak depremde oluşan psikolojik tahribatları onarmak olduğunu dile getiren Gökçe, aileler açısından da çok olumlu geçen etkinlikler olduğunu belirtti. Yaptıkları etkinliklerin kendileri için de çok değerli ve rahatlatıcı olduğunu ifade eden Gökçe, “Bizler de burada beslenmiş oluyoruz” dedi.

‘GÜLDÜRMEYİ BAŞARIYORUZ’

Gittikleri yerlerde çocuklardan çok olumlu tepkiler aldıklarını belirten Gökçe, çocukların gülmeye, oynamaya ve kendilerini güvende hissetmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Çocukların köy girişlerinde kendilerini alkışlarla ve çeşitli hareketlerle karşıladığını belirten Gökçe, “Zaten bu konuda profesyonel bir ekiple geldik. Çocuklarla iletişimi kuvvetli olan ve okul öncesi çalışma yürüten sanatçı arkadaşlarımızla birlikte geldik. Çocuklarla çok çabuk iletişim kurup, onlarla temas ederek yüzlerini güldürmeyi başarıyoruz. Bundan kaynaklı çok mutluyuz. Çocukların yüzü çok gülüyor. Aileleri bundan çok mutlu oluyor” ifadelerini kullandı.

SANATÇILARA ÇAĞRI

Gökçe son olarak, sanatçılara depremzede çocuklara karşı duyarlı olma çağrısı yaparak, “Duyarlılık gösterdiklerini biliyoruz ancak deprem süreci uzun vadede toparlanabilecek bir süreç. Bizim bu faaliyetleri, bu atölye çalışmalarını uzun zamana yayarak, planlayarak yapmamız gerekiyor” diye belirtti.

‘ÇOCUKLARIN EĞLENMEYE İHTİYACI VAR’

Deprem bölgesine geldiklerinde çocuklara ait bir alan yaratmaya çalıştıklarını söyleyen HDK Kültür ve Sanat Meclisi üyesi Revşan Apaydın da, “Geldiğimizde sadece çocuklara bir şeyler dağıtıp gidilmesi yerine onlarla kalıp belli bir vakit geçirmek, onlara ait bir alanın oluşturulmasına yardımcı olabilmek, materyaller bırakabilmek, psiko-sosyal destek sunabilmek… Bu noktada bir çalışmamız vardı. Bunu hedefimizin başarıya ulaştığını görmek bizi çok mutlu etti. Gittiğimiz her yerde çok ciddi karşılık aldık. Çocukların eğlenmeye çok ihtiyacı olduğunu gördük. O yüzden her yerde en az 4-5 saat kalmaya çabalıyoruz. Ancak bu bile yeterli olamayabiliyor.  Daha disiplinli ve düzenli bir destek almaları gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

RESİMLERE AFETİ ÇİZDİLER

Gittikleri her yerde çocuklara resim yaptırdıklarını kaydeden Apaydın, bu resimleri fotoğraflandırarak, çocukların çizdiği resimlere bakan psikologların çocukların yaşadığı tramvayı gözlemlediklerini kaydetti. Apaydın, “Defterlerine, savaş olgularını, afetlerin, yaşadıkları durumların çizimlerini yansıtmışlardı” diyerek, çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Apaydın son olarak, İstanbul’da yaptıkları çalışmaları değerlendirerek, eksik kaldıkları noktaları tamamladıktan sonra daha donanımlı bir şekilde yeniden depremzede çocuklarla bir araya geleceklerini söyledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version