Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hataylı depremzede: Memleketimizi kimseye peşkeş çekmeyeceğiz


HATAY – Depremzede Cemile Turunç, mahallesi için tandırda ekmek pişiriyor, kıyafet dağıtıyor ve yemek yapıyor. Durmaksızın çalışan Turunç, “Hayallerimiz, emeklerimiz burada, memleketimizi kimseye peşkeş çekmeyeceğiz” dedi. 

 

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Toygarlı Mahallesi’nde depremden etkilenen 68 yaşındaki Cemile Turunç, kendisi de depremzede olmasına rağmen yakınlarının evini dayanışma alanına çevirdi. Hem Mahallesi hem de dayanışma alanındaki gönüllüler için yaşına rağmen bir dakika durmaksızın çalışan Turunç, kimi zaman ekmek pişiriyor, kimi zaman yemek yapıyor, kimi zaman kıyafet yıkıyor, kimi zaman da mahallede kıyafet dağıtıyor.

 

DEVLET YOKTU SOSYALİSTLER VARDI

 

Mahallesinde müstakil bir evde depreme yakalanan Turunç, deprem anını şöyle anlattı: “Deprem anında  tek başımızaydık, kimse yoktu. Devletten kimseyi görmedik, bir şişe su bile göndermediler bize. AFAD geldi, mont, bot istedik vermedi, kaçtı bizden. Depremden sonra 5 gün arabada kaldık, 5 çocuk, 7 yetişkin. Uyuyamadık, öylece durduk. Daha sonra naylon alıp kendi çadırımızı kurduk. Sonra sosyalist gençler ve HDP’liler geldi. Çok iyi davrandılar ve her şeyi anlattılar. ‘Bırakmayın, terk etmeyin’ burayı dediler.”

 

‘DAYANIŞMANIN İÇİNDEYİZ’

 

Kendisi de depremzede olmasına rağmen bir an olsun koşullarına aldırış etmeden çalışmalara koyulan Turunç, “Dayanışmanın içindeyiz, ekmek pişiriyor, yemek yapıyor, dağıtıyoruz. Fırınlarımız çalışmıyor, tandırda ekmek pişiriyoruz. Depremin 3’üncü gününden bu yana yaklaşık 400 kişilik ekmek yapıyoruz. Ne yapıp edeceğimize ilişkin uğraşıyoruz, çünkü yokluk var” diye konuştu.

 

‘MEMLEKETİMİZİ PEŞKEŞ ÇEKMEYECEĞİZ’

 

Göçe zorlanmaya tepki gösteren Turunç, “Hiçbir zaman terk etmeyeceğim, ölene kadar buradayız. Başka bir yerde yaşamayız. Bu bizim evlerimiz, hiç kimseye peşkeş çekmeyeceğiz, burada emeğimiz var. Analarımız, hayallerimiz burada gömülü. Başka bir yere gitmiyoruz. Barakada otururuz ama yeter ki burada kalalım. Yavaş yavaş yaparız olsun” dedi. 

 

Halen bir takım sorunların devam ettiğini söyleyen Turunç, hijyen malzemesi, tuvalet ve çocuklar için terlik ihtiyacı olduğunu aktardı.

 

‘KÖTÜ GÜNLERİ BERABER ATLATACAĞIZ’

 

Dayanışmanın içinde yer alan bir diğer depremzede Gül Turunç da “Hepimizin evleri kullanılmayacak durumda, çadırlarda yaşıyoruz. Gönüllü arkadaşlar sayesinde şu ana kadar yemek ve ekmek sıkıntısı yaşanmadı. Üst baş, hijyen malzemesi sorunlarımızı hallettik. Şu ana kadar hallettik ama onlar gittikten sonra ne olacak bilmiyoruz. 400-500 kişilik her gün iki çeşit yemek yaptık. Bu dayanışma arkadaşlar var olduğu sürece devam edecek, onlar gittikten sonra da biz kendi imkanlarımız yettiği kadar devam edeceğiz. Bu kötü günleri beraber geçirmeye çalışacağız. Eksiğimiz çok, banyo yapabileceğimiz bir yer yok. Kendi imkanlarımızla banyo yaptık. Su sorunumuz var, en büyük sorunumuz bu” dedi. 

 

MA / Eylem Akdağ

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version