Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasta tutukluya kelepçeli ameliyat!


ANKARA – Hasta tutuklu Turan Çelik’in durumuna dikkat çeken İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Çelik’in elleri kelepçeli bir şekilde ameliyat edildiğini söyledi.

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla eylemlerinin 442’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, söz alan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Türkoğlu 2 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nden Samsun/Kavas S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Turan Çelik’in durumuna dikkat çekti.

 

Deprem bölgesindeki cezaevlerindeki tutukluların farklı cezaevlerine sevk edildiklerini ve sevkten sonra tutukluların ailelerine ulaşmakta sorunlar yaşadıklarını aktaran Turgut, “Sevkler esnasında verilmeyen eşyalarının hala gönderilmediği öğrenilmiştir. Yeni açılan hapishanelerde revir sorunu bulunmakta ve bu hapishanelerde tutulan hasta mahpusların durumları, tedaviye erişimde yaşanacak sorunlardan kaynaklı olarak daha da riskli hale gelmiştir. Ayrıca depremden etkilenen illerde bulunan ailelerin depremzede olması, evlerinin yıkılması yoksulluğu daha da derinleştirmiş ve mahpusların ihtiyaçlarını karşılama olanağından da yoksun hale gelmişlerdir. Bu mahpusların tüm ihtiyaçları mutlak surette idare tarafından karşılanmalıdır” diye konuştu.

 

HASTANE SONUÇLARI VERİLMİYOR

 

Çelik’in Türkoğlu 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Samsun/Kavak S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini hatırlatan Turgut, “24 Şubat’ta yapılan avukat görüşünde durumunu beyan etmiştir. Turan Çelik 2007’den beridir tansiyon hastasıdır. Ayrıca hemoroid, bel-boyun fıtığı, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları da bulunmaktadır bunların yanı sıra 2011 de kalp krizi geçirmiştir. Maraş/Türkoğlu L 2 Hapishanesindeyken; Pandemi süresince hastaneye gidememiş ve pandemi sürecinin bitmesine yakın bir dönemde vücudunun sol kısmının uyuştuğunu, hastaneye sevk edildiğini doktorun kendisine anjiyo olması gerektiğini söylediğini ve anjiyo için sevkinin yapıldığını ancak anjiyo yapılmadığını aktarmıştır. Sonraki dönemlerde diş hastalıklarından ve dişlerinde sürekli kanama olmasından kaynaklı diş hekimine sevk edilmiş, diş hekiminin kendisine ‘böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları olduğunu, diş hastalıklarının bu hastalıklardan kaynaklanmış olabileceğini’ söyleyerek tahlillerin yapılması için hastaneye sevk etmiş ancak yapılan tahliller ve röntgen sonuçları kendisine verilmemiştir” dedi.

 

Yapılan işlemlerin ardından Çelik’in 3 ay sonra yeniden hastaneye gittiğini söyleyen Turgut, “Doktorlar tarafından ‘3 ay önceki tahlillerine göre, 4 damarının kapalı olduğunu ve acil olarak anjiyo olması için sevk edilmesi gerektiği’ söylenmiştir. 4 gün sonra anjiyo olmuş ve burada ‘bypass ameliyatı olması gerektiğini ve acil olarak ailesine haber vermesini’ söylemişler ve 12 Ocak 2023’te anjiyo olmuş ve ardından 16 Ocak 2023 tarihinde de bypass ameliyatı olmuştur” bilgisini verdi.

 

KELEPÇELİ AMELİYAT

 

Çelik’in hastaneye gidiş-gelişi ve bypass ameliyatında ellerinin kelepçeli halde tutulduğunu belirten Turgut, “Çelik, ameliyatın ardından vücuduna birçok tüp ve kablo bağlandığını, boğazında bir tüp ile solunum cihazına bağlandığını, göğüs tüpleri ve kalp monitörü, idrar çıkısı için de bir sonda takılı olduğunu, İntravenöz (damar içi) bağlantıların takılı olduğunu, bu tüp ve bağlantılara rağmen kelepçeli halde tutulduğunu kollarındaki tüplerin yana ve kenara çekilmesi sırasında bile kelepçelerin açılmadığını ve bu halde kelepçeli işkencenin 12 gün boyunca devam ettiğini aktarmıştır” diye konuştu.

 

‘TAHLİYE TALEBİ’ 

 

Çelik’in hastane sevkleri önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden Turgut, “Yaşam hakkı korunmalıdır. Hapishanede kalamayacak kadar ağır olan hastalıkları nedeniyle de ailesinin yanında tedavi olabilmesi için tahliyesi sağlanmalıdır” sözlerine yer verdi.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version