Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gürcistan’da ‘yabancı ajan’ yasa tasarısını binlerce kişi protesto etti

Gürcistan'da 'yabancı ajan' yasa tasarısını binlerce kişi protesto etti


– Eski Sovyetler Birliği ülkelerinden Gürcistan’da parlamento gündemine gelmesi planlanan ‘yabancı ajanlar’ yasa tasarısı gerilimi yükseltti. Başkent Tiflis’te parlamento önünde tasarıyı protesto etmek için toplanan göstericilere polis, tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti.

Ellerinde AB ve Ukrayna bayraklarıyla toplanan binlerce insan, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan herhangi bir kuruluşun ‘yabancı ajan’ olarak kayıtlara geçmesini öngören tasarıyı protesto etti. Tasarı yasalaşırsa söz konusu kuruluşların ağır para cezalarına çarptırabileceği de belirtiliyor. Gösteriler sırasında onlarca polisin yaralandığı öne sürülürken, 66 eylemcinin de gözaltına alındığı açıklandı.

RUSYA’NIN OTORİTERLEŞMESİNE YOL AÇAN YASALARA BENZİYOR

Eleştirmenler, Rusya’da benzer bir yasanın yürürlüğe girdiği 2012’den bu yana muhalefeti bastırmak için kullanıldığını hatırlatarak ‘yabancı ajan’ tasarısının ülkede otoriter bir değişimi işaretleyeceğini ileri sürüyor. Söz konusu yasanın Gürcistan’ı Avrupa Birliği’ne (AB) katılma hedefinden saptıracağını iddia eden muhalefete rağmen dün Berlin’de konuşan Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, tasarının “Avrupa’da ve küresel ölçekte bulunan standartları karşıladığını” savunarak desteğini yineledi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “son derece şiddetli bir protesto” diye nitelediği olaylarda güvenlik güçleri ve göstericilerden yaralananlar olduğunu söyledi.

GÜRCİSTAN DEVLET BAŞKANI VE AB’DEN MUHALEFETE DESTEK

AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell ise Garbaşvili’nin aksine ‘yabancı ajanlar’ tasarısını “Gürcistan için çok kötü bir gelişme” diye niteledi ve tasarı yasalaşırsa Gürcistan’ın AB ile ilişkilerinin ciddi şekilde etkilenebileceğini belirtti. Devlet Başkanı Salome Zurabişvili resmi bir ziyaret için bulunduğu ABD’de “Önüne gelmesi hâlinde yasayı veto edeceğini” duyurdu. Protestoculara seslen Devlet Başkanı, “Siz özgür bir Gürcistan’ı, geleceğini Batı’da gören ve kimsenin bu geleceği elinden almasına izin vermeyecek bir Gürcistan’ı temsil ediyorsunuz” dedi.

ABD: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise ülkesinin “Gürcistan halkının özlemlerinin merkezinde yer alan bazı haklara darbe vuracak yasa tasarısı hakkında derin endişe ve sıkıntı duyduğunu” söyledi. Gürcistan’da muhalefet partileri, Kadınlar Günü nedeniyle resmi tatil olan 8 Mart Çarşamba günü parlamento önüne eylem çağrısı yaptı.

2008’DE RUSYA İŞGAL ETMİŞTİ

Gürcistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından 17 yıl sonra, 2008’de Rusya tarafından işgal edildi. Rus ordusu hâlen Gürcistan topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan Güney Osetya ve Abhazya’nın bir bölümünü işgal etmişti. Rus işgalinin ardından Gürcistan, NATO ve AB’ye katılmak için harekete geçmiş ve 2014’te AB ile ortak ticaret anlaşması imzalamıştı. Muhalefet, iktidardaki Gürcü Rüyası partisini ülkeyi yeniden Rusya’nın etkisi altına almaya çalışmakla suçluyor.

Pazartesi günü parlamentoda yasa tasarısı üzerine yapılan bir komisyon toplantısında Gürcü Rüyası Partisi’nden bir milletvekili ana muhalefet partisine mensup bir komisyon üyesini tokatlamış, bunun üzerine arbede yaşanmıştı.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version