ENSAR NUR, TR724 HABER
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te vatandaşlar hükûmetin Meclis’ten geçirmeye çalıştığı “yabancı ajanlar” yasasına karşı sokaklara döküldü. Polis demokrasiyi savunan vatandaşlara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti, 66 kişiyi gözaltına aldı. Gösterilerde sembol olabilecek görüntüler ortaya çıktı.
Gösteri, Gürcü milletvekillerinin Salı günü erken saatlerde Rusya’nın muhalefeti bastırmak için kullandığı yasayı andıran yasa tasarısına ilk desteklerini vermelerinin ardından gerçekleşti. Vatandaşlar, “Rusya olmak istemiyoruz” derken, Avrupa Birliği bayrakları açtı.
Police using water cannon against peaceful demonstrator waving EU flag outside the Georgian Parliament protesting the adoption of the Russian-style anti-NGO law. pic.twitter.com/AXS1HyzC9Y
— Formula NEWS | English (@FormulaGe) March 7, 2023
Son yıllarda Gürcü yetkililer demokrasi konusunda geri adım attıkları gerekçesiyle artan uluslararası eleştirilerle karşı karşıya kaldı ve bu durum Tiflis’in Brüksel ile olan ilişkilerine ciddi zarar verdi.
Cumhurbaşkanı’ndan göstericilere destek
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili göstericilere desteğini ifade etti ve yasayı veto etme sözü verdi.
Resmi bir ziyaret için bulunduğu ABD’den yayınladığı videoda “Sizin yanınızdayım çünkü bugün geleceğini Avrupa’da gören ve kimsenin bu geleceği çalmasına izin vermeyecek olan özgür Gürcistan’ı temsil ediyorsunuz” dedi. Arka planda Özgürlük Heykeli’nin görüldüğü konuşmasında “Kimsenin geleceğinizi elinizden almaya hakkı yok” dedi.
Cumhurbaşkanı, Gürcistan’ın geleceğinin Batı’da olduğunu da sözlerine ekledi: “Bugün hep beraberiz, yarın beraberiz ve bu ülkeyi Avrupa’ya taşıyacağız. Sana bunun sözünü veriyorum çünkü bu sözü kendime uzun zaman önce verdim.”
Today, we stand together! We’ll stand together tomorrow and lead our country into Europe. I make this promise to you as I have made the same promise to myself a long time ago 🇬🇪🇪🇺
My full statement: https://t.co/3dvga0Ovhx pic.twitter.com/L59LltC8G1
— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) March 7, 2023
Kremlin esintili yasa
Gürcistan’daki ABD Büyükelçiliği yasayı “Kremlin esintili” olarak nitelendirdi ve ülkenin Avrupa Birliği’ne katılma arzusuyla uyumsuz olduğunu söyledi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada “Bugün Gürcistan demokrasisi için kara bir gün” denilirken, yasanın “iktidar partisinin Avrupa-Atlantik entegrasyonuna bağlılığı” konusunda soru işaretleri yarattığı ifade edildi.
Rusya 2012 yılında, yetkililerin STK’lara, medya kuruluşlarına ve “yabancı ajan” olarak görülen diğer kişilere karşı harekete geçmesine izin veren bir yasayı kabul etmişti. Bu yasa, muhalif grupları bastırmak ve bağımsız medya kuruluşlarını kapatmak için yasal zemin olmuştu.
Rusya’da, Sovyet dönemindeki “halk düşmanları” terimini anımsatan yabancı ajan etiketi, yetkililer tarafından dış destekli siyasi faaliyetler yürütmekle suçlanan siyasi muhaliflere, gazetecilere ve insan hakları aktivistlerine karşı yaygın olarak kullanılıyor.
Demokratik gerileme
Gürcistan, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden günler sonra Ukrayna ve Moldova ile birlikte AB üyeliği için başvuruda bulundu. Geçen yıl Haziran ayında AB liderleri Kiev ve Kişinev’e resmi adaylık statüsü verdi ancak Tiflis’in öncelikle bir dizi reformu hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
NATO ve AB’ye katılma planları Gürcistan anayasasında yer alıyor ve kamuoyu yoklamalarına göre halkın en az yüzde 80’i tarafından destekleniyor. 2008 yılında Rusya ve Gürcistan arasında beş gün süren bir savaş yaşandı ancak son yıllarda hak savunucuları Gürcü yetkilileri Kremlin’e yakınlaşmakla suçluyor.
Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz Eylül ayında askeri seferberlik ilan etmesinin ardından binlerce Rus erkeği Gürcistan’a kaçtı. Gürcistan ise geçtiğimiz yıl boyunca muhalif görüşlere sahip bir dizi Rus aktivisti sınır dışı etti.
Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili “dengeli” Rusya politikasının “barış ve istikrarı” sağlamayı amaçladığını savundu.
#Tbilisi: Rounds of arrests started again. Police simply grabs protesters and arrests them. Info is from seconds ago. pic.twitter.com/nADUuFZx3O
— Katie Shoshiashvili (@KShoshiashvili) March 7, 2023
RSF ve AB’den tepki
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Gürcistan parlamenterlerini, Rusya’da son yıllarda gazetecileri ve sivil toplumu susturmak için kullanılan yasaya çok benzeyen “yabancı ajanlar” yasası teklifini reddetmeye çağırdı. RSF, Gürcistan’da artan otoriterleşmenin endişe verici olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği Diplomasi Şefi Borrell de yasaya tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Bu yasa AB değerleri ve standartları ile bağdaşmamaktadır. Gürcistan vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu tarafından desteklendiği üzere Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne katılma hedefine aykırıdır. Yasanın nihai olarak kabul edilmesinin ilişkilerimiz üzerinde ciddi yansımaları olabilir” denildi.
Tiflis. 7 Mart 2023 eylemlerinde Rusya’ya tepki vardi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***