Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Sudan’da savunma ve içişleri bakanları kovuldu

Güney Sudan'da savunma ve içişleri bakanları kovuldu


Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ülkenin iki önemli bakanını kovdu. Savunma ve içişleri bakanlarının kovulmasının ülkedeki iç savaşın ardından ülkenin muhalefet partisi lideri olan Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar ile yapılan barış anlaşmasının şartlarını ihlal ettiği belirtiliyor.

İçişleri Bakanı Mahmud Solomon ile aynı zamanda muhalefet lideri Machar’ın karısı olan Savunma Bakanı Angelina Teny’nin görevlerine yayınlanan devlet başkanlığı kararnamesiyle son verilirken, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Lily Martin Manyiel “Şu anda kovulmalarla ilgili size bir sebep veremem ama bu genelde normal bir prosedür” dedi. Sözcü bakanlıklara kimlerin getirileceği konusunda henüz karar alınmadığını da duyurdu.

Cuma günü alınan son kararla Devlet Başkanı Kiir savunma bakanlığını partisine vermiş oldu ancak barış anlaşmasına göre bu rol Machar’ın partisinde olmalıydı.İçişleri bakanlığı ise karşılığında Machar’ın partisine verildi.

MACHAR’IN SÖZCÜSÜ: DEĞİŞİKLİK TEK TARAFLI

Kiir ve Machar’ın güçleri arasında 2018’de imzalanan barış anlaşması ile yaklaşık 400 bin kişinin öldüğü beş yıllık iç savaş sonlanmıştı. Savaş 1994’teki Ruanda Soykırımı’nın ardından Afrika’daki en büyük mülteci krizine sebep olmuş, bir buçuk milyondan fazla kişi ülkeyi terk etmek, çok daha fazlası da ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmıştı. Ancak barış anlaşmasının uygulanması ülkede oldukça yavaş olmuş ve ülkedeki karşıt güçler güç paylaşımı konusunda çatışmayı sürdürmüştü.

Machar’ın sözcüsü Puok Both Baluang da “Değişiklik tek taraflı ve yeniden canlandırılan barış anlaşmasını ihlal eden yeni bir aşama” diye konuştu. Önde gelen insan hakları savunucusu ve barış anlaşmasının imzacılarından Edmond Yakani ise devlet başkanlığını “barış anlaşmasının ihlal edildiğini gösteren değişikliği açıklamaya çağırdığını” söyledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version