“Fırsat Kartı” denilen belge ile Almanya’ya gelip iş aramak mümkün olacak. Bir yıllık performans önemli. İhtiyaç duyulan mesleklerde diploma denkliği şartı kalktı.
Dünyanın en büyük 4’üncü ekonomisi ve Avrupa’nın lokomotifi Almanya nitelikli iş gücü açığını kapatmak için çalışma vizesi şartlarını kolaylaştırdı.
Puanlama sistemine dayalı “Fırsat Kartı” ile Almanya’ya geldikten sonra da iş aranabilecek.
Federal Meclis (Bundestag) tarafından kabul edilen kanuna göre, Almanya’da çalışmak isteyenlerin kendi ülkelerinde aldıkları meslek diplomalar ile sertifikaların Almanya’daki denkliğinde kolaylık sağlanacak.
Avrupa Birliği (AB) dışı ülkelerden gelecek olanlar için ülkelerinde bir dalda meslek eğitimini tamamlamış ve o alanda en az iki yıl çalışmış olma şartı aranacak. Bu kişiler diploma veya sertifika denkliğini Almanya’ya geldikten sonra yaptırabilecek.
FIRSAT KARTI İLE İŞ BULMAK DAHA KOLAY
İş Gücü Göçü Kanunu’nun tanıdığı haklar çerçevesinde Almanya’ya gelmek isteyenlere, puanlama sistemine dayalı “Fırsat Kartı” diye tanımlanan bir belge verilecek. Bir yıl geçerli olacak belge ile Almanya’ya gelip iş aramak mümkün olacak.
Fırsat Kartı ile Almanya’ya gelenler mesleki niteliğine uygun iş bulana dek asgari düzeyde geçimini temin etmek üzere haftalık 20 saati geçmeyen geçici işlerde çalışabilecek.
En az 6 puan alan kişiler Almanya’da çalışma izni alacak. İlk safhada bir senelik çalışma izni alacak kişilerin oturumları ve izinleri iş akdinin devamına göre uzatılacak.
Almanya’ya gidecek olan kişinin mesleki yeterliliği, ülkede tanınan bir meslekle örtüşüyorsa (diploması veya belgesi onay görüyorsa) 4 puan alabilecek.
Almanca’yı iyi öğrenmişse veya en az 3 yıllık meslekî tecrübesi varsa 3 puanı almaya hak kazanacak.
Dil biliyor, ancak meslekî tecrübesi 3 yılın altında ise 35 yaşından büyük olmamak şartı 2 puan daha alabilecek.
MAVİ KART İÇİN MAAŞ SINIRI AŞAĞI ÇEKİLDİ
Almanya’nın nitelikli çalışan açığı 2022 yılında 1 milyon 980 bini aştı. Almanya’da yaşlı ve çocuk bakımı, bilişim, el sanatları, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) ve sanayi dahil olmak üzere pek çok alanda kalifiye eleman eksikliği had safhada.
İş piyasasının istikrarı yılda 400 bin kalifiye iş gücü göçüne bağlı.
AB ülkelerinde geçerli olan Mavi Kart uygulamasında maaş sınırı düşürülecek. 10 yıl önce AB çapında AB ülkeleri dışından gelen yüksek nitelikli iş gücü için yürürlüğe girmişti.
Ancak Mavi Kart’a sahip olabilmek için müracaat sahibinin yılda en az 58 bin 500 euro, eleman eksikliğinin bulunduğu alanlarda en az 45 bin 552 euro kazanması şartı bulunuyordu.
Maaş sınırı düşürülürken, bilgi işlem (IT) uzmanları ve belirli alanlarda uzmanlaşmış kişiler de akademik düzeyde tecrübeye sahiplerse üniversite diploması olmadan da bu kart için başvuruda bulunabilecek.
Bir diğer kolaylık da Balkan ülkelerinden gelenlere yönelik. Almanya, altı Batı Balkan ülkesinden iş gücü alımı için 2023 yılına kadar sınırlı olan bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma şimdi süresiz hale getiriliyor, ayrıca yıllık kontentajan da iki kat artırılarak 50 bine yükseltiliyor.
MESLEKÎ TECRÜBESİ OLAN İÇİN DİPLOMA ŞARTI YOK
AB üyesi olmayan ülkelerden Almanya’ya çalışmak için gelenlerin üniversite diplomalarının tanınması (denklik) çok zaman alıyordu. Ancak kabul edilen son göç kanunu ile en az iki yıl meslekî tecrübeye sahip olanlar için diplomaların Almanya’da tanınması istenmeyecek.
Alman Haber Ajansı’nın (dpa) haberine göre, diploma denklik muafiyeti sadece belirli bir maaşın üzerine çıkan nitelikli iş gücü için geçerli olacak. Belirli bir maaşın eşiğine çıkamayan ve diploması tanınması gerekenler için de bir şık var. Nitelikle iş gücü, işverenle anlaşması durumunda diploması tanınma aşamasındayken Almanya’ya gelip çalışabilecek.
Kanun 16 eyaletin Meclisleri tarafından onayladığında yürürlüğe girecek. Almanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile konsolosluklardan ayrıntılı bilgi alınabilecek.