Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Finlandiya’nın NATO üyeliği yarın Meclis’te görüşülecek

Finlandiya'nın NATO üyeliği yarın Meclis'te görüşülecek


Artı Gerçek – Finlandiya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması’na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, yarın TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, AA’ya yaptığı açıklamada, kanun teklifinin yarın Genel Kurulda ele alınacağını söyledi.

Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi, 23 Mart’ta TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Üyeliğin TBMM Genel Kurulu’nda da onaylanması gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin ardından, İsveç ve Finlandiya yıllardır sürdürdükleri tarafsızlık politikasından vazgeçerek NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Başvurular, Macaristan ve Türkiye dışındaki tüm NATO üyelerinin parlamentolarında hızla onaylanmıştı.

Türkiye ise veto tehdidi savurarak, özellikle İsveç’ten bazı vatandaşlarının iadesi ve silah ambargolarının kaldırılması gibi taleplerde bulunmuştu. Üç ülke arasında, hazirandaki NATO zirvesinde üçlü bir mutabakat yapılarak müzakere süreci başlatılmıştı. Ancak Danimarkalı ırkçı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği’nin önünde Kuran yakması sonrasında, İsveç’le zaten gerilim yaşanan müzakere süreci askıya alınmıştı.

Maraş depremlerinden sonra ise ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın da Türkiye ziyaretinde gündeme gelen üyelikler konusunda, Finlandiya’yı ayrı değerlendirme formülü netlik kazanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö’nün Ankara ziyaretinde bu üyeliğe yeşil ışık yaktıklarını, İsveç’i ayrı değerlendireceklerini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version