Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fed kararı sonrası piyasalardan hareketli açılış: Euro rekor kırdı, dolar yükselişte

Fed kararı sonrası piyasalardan hareketli açılış: Euro rekor kırdı, dolar yükselişte


– ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıkladı. Doların patronu, federal fonlama faizini 25 baz puan artışla yüzde 4,75-5,00 aralığına yükseltti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), kararı oy birliğiyle aldı. Bu oran, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti.

Fed karar metninde “devam eden faiz artışları” yerine “biraz ek sıkılaştırmanın uygun olabileceği” ifadesi kullanıldı. Fed metni sonrasında, mayıstaki toplantıda bankanın 25 baz puanlık daha artış yapacağı beklentisi öne çıktı.

EURODA REKOR ARTIŞ

Kararın ardından doların değer kaybetmesiyle euro/dolar paritesi de yükseldi. Dolar/TL kuru 19 TL’nin üstünde seyretmeye devam ederek 19,06 TL’ye çıktı.

Euro/TL ise doların değer kaybetmesiyle 20,81’den işlem görüyor. Çarşamba gününü 20,68’den tamamlayan Euro/TL, gün içerisinde 20,86 seviyesine kadar yükseldi.

PİYASALAR MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARINA ODAKLANDI

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantısı sonrası devam eden belirsizliklerle negatif bir seyir izlenirken, bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararlarına çevrildi.

Fed, ülkede 3 bankanın batması ve piyasalarda beklentilerin alt üst olduğu sürecin ardından dün para politikası kararlarını açıkladı.

Banka, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75-5 aralığına yükseltti.

Fed’den yapılan açıklamada, ABD bankacılık sisteminin “sağlam ve dayanıklı” olduğu belirtilerek, son gelişmelerin hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanmasının ve ekonomik faaliyet, işe alma ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu bildirildi.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, federal fon oranına ilişkin tahminlerinde bu yıl için değişikliğe gitmedi. Banka, federal fon oranına ilişkin tahminlerini bu yıl sonu için yüzde 5,1’de bırakırken, 2024 yılı için yüzde 4,1’den yüzde 4,3’e çıkardı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed’in bu yıl haziran toplantısında yüzde 80 ihtimalle faiz indireceği tahmin ediliyor. (HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version