Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eski milli futbolcu Garry Lineker BBC’deki görevine geri dönüyor

Eski milli futbolcu Garry Lineker BBC'deki görevine geri dönüyor


– Aktif futbol kariyeri boyunca centilmenliği ile bilinen ve hiç sarı kart görmeyen eski İngiliz milli takım futbolcusu Garry Lineker, BBC’deki görevine geri dönüyor. İngiltere’de hükümetin Avam Kamarası’na sunduğu ve ülkeye kaçak yollardan giren göçmenlerin iltica haklarını ellerinden alacak yasa tasarısına tepki gösteren Lineker, son günlerde ülke gündeminde tartışmaların odağında yer alıyordu.

1930’LARIN ALMANYA’SINA BENZETMESİ TEPKİ ALMIŞTI

İngiliz yayın kuruluşu BBC’deki Match of The Day (Günün Maçı) programının sunuculuğunu yapan eski futbolcu, İngiltere’de iktidarda bulunan muhafazakar partinin İçişleri Bakanı Suella Baverman’ın ‘göçmen teknelerini durdurma planına’ tepki olarak attığı bir tweette “Böyle bir akın yok. Biz herhangi bir Avrupa ülkesinden daha az göçmen kabul ediyoruz. 1930’lar Almanyası’nın söylemlerinden farkı olmayan bir üslupla toplumun en kırılgan kesimine dönük zalimce bir söylem kuruluyor ve ben mi bozuk oluyorum?” diye yanıt vermesinin ardından hükümetten tepki almıştı.

BBC’DEKİ BOYKOT ETKİLİ OLDU

Hükümetten gelen tepkiler üzerine BBC yönetimi de devreye girerek, “Lineker ile sosyal medya kullanımı konusunda bir anlaşmaya varılana kadar Match of the Day (Günün Maçı) programının sunuculuğu görevinin askıya alındığı” duyuruldu. BBC’nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket etmekle suçladığı Lineker’e destek olmak için BBC Spor Servisi boykota gitme kararı verince spor programları yapılamadı. Birçok programın saatinde banttan eski bölümler yayınlandı. Hafta sonu yayınlanması gereken spor programlarının yerine belgesel ve konser kayıtları yayınlandı.

‘İLERLEMENİN BİR YOLUNU BULDUK’

BBC’nin Genel Müdürü Tim Davie ise bugün yaptığı açıklamada, Lineker ile yapılan görüşmeler sonucunda sosyal medya kullanım yönergelerine ilişkin gri alanların giderilmesi için bir adım atıldığını ve spor içeriğinin tekrar yayına girmesini istediğini” söyledi.

Lineker, yaklaşık 30 yıldır ekranlarında yer aldığı BBC’deki işine 10 Mart’ta son verilmesinin ardından yeniden anlaşma sağlanmasıyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Kendisini destekleyenlere teşekkür eden Lineker, “Sürreal birkaç günün ardından bu konuda ileri doğru bir yol katettiğimiz için mutluyum. Özellikle BBC Sport’taki iş arkadaşlarımın gösterdiği eşsiz destek başta olmak üzere bana verilen inanılmaz destek için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Eski milli futbolcu, “İlerlemenin yolunu bulduğumuz için mutluyum” diyerek tekrar yayına girmeyi dört gözle beklediğini söyledi.

BBC KURALLARINI GÖZDEN GEÇİRECEK

Lineker’in BBC’nin kıymetli bir parçası olduğunu söyleyen BBC Genel Müdürü Tim Davie, kurumun Gary Lineker gibi haber programlarıyla ilgisi olmayan kadrosuz, serbest kontratlı çalışanlarıyla ilgili sosyal medya kurallarının bağımsız bir çalışmayla gözden geçirileceğini açıkladı.

GARRY LINEKER KİMDİR?

Futbol kariyerine 1976 yılında doğduğu şehrin takımı olan Leicester City’de başladı. 1978’de A takıma yükseldi. Burada gösterdiği başarılı performans ve golcülüğü ile 1985-86 sezonunda Everton’a transfer oldu. Bu takımla oynadığı 52 maçta 38 gol attı.

1986’da Dünya Kupası başlamadan önce FC Barcelona ile sözleşme imzaladı. Dünya Kupası’nda gösterdiği üstün performans beklentileri artırsa da, Lineker bu baskının altında kalmadı. 41 maçta 21 gol atarken, kulübün ezeli rakibi Real Madrid maçında hat trick yaptı.

Barcelona ile 1988’de Kral Kupası (Copa del Rey) ve 1989’da UEFA Kupa Galipleri Kupası’nı kazandı. Ancak teknik direktör Johan Cruyff onu orta sahada, sağ kanatta oynatmaya çalışınca takımdaki yerini kaybetti ve ayrılmaya karar verdi.

Lineker 1986’da İngiltere’de yılın futbolcusu seçildi. 1991’de ise FIFA tarafından yapılan yılın futbolcusu seçiminde 3’üncü oldu. Uzun süren kariyerine rağmen centilmenliği ile ünlendi ve futbol hayatı boyunca sarı kart dahi görmedi.

İlk kez 1984 yılında İskoçya’ya karşı milli formayı giydi. 1986 FIFA Dünya Kupası elemeleri öncesi Türkiye’ye 3 gol attı. Dünya Kupası’nda gol kralı olarak hem bu başarıya ulaşan ilk İngiliz futbolcu oldu, hem de turnuvanın yıldız oyuncularından biri oldu.

1990’da ise 4 gol atarak İngiltere’nin yarı finale kadar yükselmesinde rol oynadı. Lineker’in “Futbol basit bir oyundur; 22 kişinin 90 dakika topu kovaladığı sonunda her zaman Almanların kazandığı bir oyundur” sözü meşhurdur. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version