Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ertuğrul Günay: İstifa tarihini geçiren bakanların hukuken aday olması mümkün değil

Günay: Suriye’de taraf olmayalım dedim, Erdoğan ‘6 ay sürmez’ cevabı verdi


Eski Kültür ve Turizm Bakanı, hukukçu Ertuğrul Günay, Anayasa’ya göre istifa tarihini (16 Mart) geçiren cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların milletvekilliği için aday olmasının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki gün önce katıldığı ortak televizyon yayınında kabinedeki 17 bakanın tamamının milletvekili adayı olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Ankara’dan, bakanların ise büyükşehirlerden listelere gireceğini söyledi. Erdoğan, “Kabindeki 17 isim milletvekili adayı olacak. Büyükşehirler bakan arkadaşlarım için en uygun yerlerdir. Onları büyükşehirlerden belirledik, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere iki aydan daha az bir süre kaldı. Erdoğan’ın bakanlarla ilgili yaptığı açıklama tartışmaları yeniden alevlendirdi. Zira aralarında akademisyen ve hukukçuların da bulunduğu bir kesime göre bakanlar da atama ile göreve geldiği için istifa etmeleri gerekyordu. Ancak bugüne kadar hiç bir bakan ‘vekil’ olabilmek için istifa etmedi.

Seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyen kamu görevlilerine istifa etmeleri için 16 Mart 2023 mesai saati bitimine kadar süre tanınmıştı. Söz konusu süre de geçtiğimiz hafta doldu.

Türk siyasetinin önemli isimlerinden, hukukçu Ertuğrul Günay da konuyla ilgili bugün bir paylaşımda bulundu. Günay, “Anayasaya göre bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcısı seçilmiş değil, atanmış kamu görevlileridir. Milletvekili adayı olmak için diğer kamu görevlileri gibi istifa etmeleri gereklidir. İstifa tarihini geçirenlerin aday olması hukuken mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

ATAMA İLE GELDİKLERİ İÇİN İSTİFA ETMELERİ GEREKLİ

Anayasa Hukuku Doçenti Dr. Ozan Ergül, konuyla ilgili geçtiğimiz aylarda Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya yaptığı açıklamada, bakanların da atama ile göreve gelen kamu görevlisi olduğunu belirterek istifalarının şart olduğunu söylemişti. Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18’inci maddesini gerekçe gösteren Ergül, “Anayasa ve Kanun, ‘yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri’ diyerek aslında bakanları da kapsama alıyor. Bakanlar atama ile göreve gelmiş kamu görevlileridir. Aday olacaklarsa istifa etmeleri gerekir…” demişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NA GÖRE SORUN YOK!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları ise bunun tersini savunuyor. Onlara göre bakanlar diğerlerinden farklı olduğu için istifalarına gerek yok. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Mehmet Uçum, bakanların istifa etmesi zorunlu kişiler arasında bulunmadığını savunuyor: “Bakanlar memur ya da diğer kamu görevlisi değildir. Devlet Memurları Kanununa tabi değildir. Bakanlar seçilmiş irade tarafından Anayasa gereği ataması yapılan yürütmenin yardımcısı statüsünde siyasi kişiliklerdir. Yürütmenin çeşitli alanlardaki siyasi temsilcileridir…”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version