Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ericsson şirketi IŞİD’e rüşvet verdiğini kabul etti: 206 milyon dolar ceza kesildi

Ericsson şirketi IŞİD'e rüşvet verdiğini kabul etti: 206 milyon dolar ceza kesildi


– ABD Adalet Bakanlığı, İsveç merkezli teknoloji şirketi Ericsson’a, IŞİD’e rüşvet verdiği gerekçesiyle 206 milyon dolar (yaklaşık 4 milyar Türk Lirası) ceza verdi. Suçlamaları kabul eden Ericsson, cezayı ödeyeceğini duyurdu.

İsveçli telekomünikasyon devi Ericsson’un, Irak ve diğer ülkelerdeki görevi kötüye kullandığı iddiasıyla ilgili bilgileri saklayarak ABD makamlarıyla yaptığı ertelenmiş kovuşturma anlaşmasını ihlal ettiği için suçunu kabul ettiği belirtildi.

ABD: ERICSSON ANLAŞMAYI İKİ KEZ İHLÂL ETTİ

Ericsson 2019’da, ABD Adalet Bakanlığı ile bir anlaşma imzalayarak birden fazla ülkede rüşvet vermek gibi suçlar dolayısıyla 1 milyar dolar ( yaklaşık 19 milyar Türk Lirası) ceza ödemeyi kabul etmiş, ayrıca herhangi bir cezai mahkumiyete maruz kalmamak için üç yıl süreyle ABD’li gözlemciler tarafından denetlenmeyi ve herhangi bir ihlâli ABD’li makamlara bildirmeyi taahhüt etmişti.

Aradan geçen üç yılda iki kez anlaşmayı bozduğu tespit edilen şirket hakkında ABD’li makamlar tarafından yürütülen ve Ericsson’un uyumluluk departmanından sızan dahili raporlara dayanan soruşturmada, Ericsson’un IŞİD kontrolündeki bir şehirde çalışmak için IŞİD’den izin istediği ve “Yarış Pisti” olarak bilinen bir rota üzerinden IŞİD bölgelerine kaçak ekipman sokmak için para ödediğini ortaya çıktı.

‘BİLGİ PAYLAŞILMAYARAK ABD’NİN SORUŞTURMA YÜRÜTMESİ ENGELLENDİ’

ABD Adalet Bakanlığı, 206 milyon dolarlık yeni cezayı duyurduğu açıklamasında, “Ericsson’un görevi kötüye kullandığına dair kanıtları ve iddiaları ABD’li makamlarla paylaşma taahhüdünü yerine getirmediğinin” altı çizildi. Bu sebeple, Ericsson’un ABD’nin belirli kişilere karşı suçlamada bulunmasını ve soruşturma yürütmesini engellediği vurgulandı.

‘ERICSSON DERSİNİ ALMADIĞI İÇİN BEDELİNİ ÖDEMELİ’

New York Güney Bölgesi Savcısı Damian Williams, “Ericsson önemli ihlallere karıştı ve hatasını temizlemek için Adalet Bakanlığı ile bir anlaşma yaptı” dedi. “Şirketin anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini” hatırlatan Williams son durum, “Ericsson’un dersini almadığını ve devam eden yanlış adımlarının bedelini ağır bir şekilde ödemesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

CEO: ERICSSON BUGÜN ÇOK FARKLI BİR ŞİRKET

Ericsson CEO’su Börje Ekholm ise yaptığı açıklamada, suçlarını kabul ederek para cezasını ödemeyi kabul ettikleri için “ihlal sorununun artık çözüldüğü anlamına geldiğini” öne sürdü. Ekholm, Ericsson’un “bugün çok farklı bir şirket olduğunu” da iddia etti.

2022’nin şubat ayında Ericsson’un IŞİD’e dolaylı yoldan rüşvet verdiği iddialarıyla ilgili soruşturma geçirdiği ortaya çıkmış, konuyla ilgili açıklama yapan şirket Irak’ta IŞİD’in kontrolündeki bölgelere girip çıkabilmek için bazı çalışanlarının 2011-2019 yılları arasında IŞİD’e rüşvet verdiğini kabul etmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version