Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Endonezya’da bölge mahkemesi 2024 genel seçimini erteledi

Endonezya'da bölge mahkemesi 2024 genel seçimini erteledi


Endonezya’da bir bölge mahkemesinin 2024’te ülkenin yeni devlet başkanının da belirleneceği genel seçimleri erteleme kararı tepkiye ve şaşkınlığa neden oldu. Ülkenin en büyük siyasi partisi Endonezya Demokratik Mücadele Partisi hiçbir mahkemenin bu yönde bir karar alamayacağını duyurdu.

Karar, Cakarta Merkezi Bölge Mahkemesi tarafından alındı. 2021’de kurulan merkez sol eğilimli Prima adlı siyasi partinin 2024 seçimlerine katılma şansının reddedildiği gerekçesiyle açtığı davada mahkeme, seçim süreçlerinin iki yıl, dört ay ve yedi gün süreyle durdurulmasına karar verdi. Böylece mahkeme seçimi en erken 2025 yılına erteleyen bir karar vermiş oldu.

Prima partisinin genel başkanı Agus Jabo Priyono ve Genel Sekreter Dominggus Oktavianus yaptıkları açıklamada mahkemenin kararını memnunyetle karşıladıklarını çünkü Endonezya Seçim Kurulu’nun (KPU) haksız şekilde seçime girmelerini engellediğini savundu. Açıklamada “Bölge mahkemesinin kararına tüm tarafların saygı göstermesini diliyoruz. Egemenlik halkın elindedir. Bu, halkın bir zaferidir” ifadeleri kullanıldı.

KARARA ÜST MAHKEMDE İTİRAZ EDİLMESİ BEKLENİYOR

Ülkenin en büyük siyasi partisi Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDIP) ise hiçbir mahkemenin seçimi erteleme kararı olmadığını açıkladı. Genel Sekreter Hasto Kristiyanto yargıçların kararı hakkında soruşturma yapılmasını isteyerek “PDIP, mahkeme kararının iptal edilmesi gerektiğini düşünüyor” dedi. KPU Başkanı Hasyim Asy’ari de Reuters’e karara üst mahkemede itiraz edeceğini söyledi.

Karar, hukuk uzmanlarını bir bölge mahkemesinin 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerini erteleme yetkisi olup olmadığı konusunda ikiye böldü. Endonezya Hukuk ve İnsan Hakları Bakanı Yasonna Laoly DE kararın ayrıntılarını okumadan yorum yapmayacağını söyledi. Endonezya Jentera Hukuk Okulu’ndan anayasa mahkemesi uzmanı Bivitri Susanti, kararın ancak Endonezya Seçim Kurulu’nun temyize gitmemesi veya yüksek mahkemelerde kaybetmesi halinde yasal olarak bağlayıcı olabileceğini söyledi. Susanti ” Ancak şunu belirtmeliyim ki, seçim yasasında bir bölge mahkemesinin itiraz yolu yoktur. Bu, mahkemenin yetkisi dışındadır” dedi.

Seçim gözlemcisi Perludem’den Titi Anggraini de mahkemenin yetkisinin ötesinde hareket ettiğini ve kararı “tuhaf, tuhaf ve şüpheli” olarak nitelendirdiğini söyledi. Andalas Üniversitesi hukuk uzmanı Feri Amsari, mahkemenin seçimin ertelenmesi yerine söz konusu partinin seçimlere katılım süreci hakkında karar vermiş olması gerektiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version