Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DSÖ, Covid-19 aşılanma önerilerini revize etti

DSÖ, Covid-19 aşılanma önerilerini revize etti


– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 aşılama önerilerini revize etti. DSÖ, sağlıklı çocuklar ve ergenlerin mutlaka bir aşıya ihtiyaç duymayabileceği ancak yaşlı ve risk altındaki grubun son aşısından 6 ila 12 ay sonra hatırlatma dozunu alabileceğinin altını çizdi.

‘YAŞLILAR VE RİSK ALTINDAKİLER HATIRLATMA DOZU OLMALI’

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, DSÖ’nün bağışıklama uzmanlarından oluşan Stratejik Danışma Grubu (SAGE), Covid-19’un alt varyantı Omicron’un bulaş ve aşılama nedeniyle nüfus genelinde yüksek bağışıklığına işaret etti. SAGE, veriler ışığında Covid-19 aşılarının kullanımına öncelik verilmesine yönelik yol haritasında revizyona gitti.

SAGE Başkanı Hanna Nohynek, “Yeni yol haritasının çoğunlukla yaşlı yetişkinler ve ciddi hastalık riski altında olanların aşılanmasının önemini yeniden vurguluyor” ifadesini kullandı.

Açıklanan yol haritası, Covid-19 enfeksiyonundan ölüm ve ciddi hastalık riski en yüksek olan kişileri korumaya öncelik vermeye ve dirençli sağlık sistemlerini devam ettirmeye odaklanmayı sürdürüyor. Öte yandan, aşılamada hatırlatma dozları ve bunların aralıkları hakkındaki tavsiyelerde değişikliğe gidildi.

‘DÜNYA GENELİNDE YÜKSEK NÜFUS BAĞIŞIKLIK KAZANILDI’

Aşılamada belirlenen yüksek öncelikli grup, yaşlı yetişkinleri içerirken orta öncelikli grupta ayrıca bir hastalığı olmayan sağlıklı yetişkinleri (50-60 yaş altı) içeriyor. Düşük öncelikli grupta ise 6-17 yaş arasındaki sağlıklı çocuklar ve ergenler yer alıyor.

Yaygın bulaş ve aşılama nedeniyle dünya çapında yüksek düzeyde nüfus bağışıklığı göz önüne alındığında, aşılamadaki esas amaç ‘ciddi hastalık ve ölüm tehdidi’ ile karşı karşıya olanların aşılanması olarak belirlendi.

‘AŞILAMA HER YAŞ İÇİN GÜVENLİ’

DSÖ, yüksek öncelikli nüfus grubundaki yaşlı yetişkinler ve diğer önemli risk faktörlerine sahip gençler için son aşıdan 6 veya 12 ay sonra ek hatırlatma dozu önerdi. Orta öncelikli grup için de aşılama ve hatırlatma dozları tavsiye ediliyor ancak düşük öncelikli gruptaki sağlıklı çocuk ve ergenlerin ise mutlaka aşılanması önerilmiyor. Örgüt, Covid-19 aşılarının ve ilave dozların her yaş grubu için güvenli olduğunu da yineledi. (AA)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version