Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem öncesinde Nurdağı için ‘yıkılacak’ tespiti

Deprem öncesinde Nurdağı için ‘yıkılacak’ tespiti


Artı Gerçek – Maraş merkezli depremlerde yıkımın en çok olduğu Antep’in Nurdağı ilçesinin yapı stokuna yönelik hazırlanan rapor ortaya çıktı. Depremlerden 40 gün önce hazırlanan raporda “yapım tekniği ve malzemelerinin detaylı olarak incelenmesi için yeterli miktarda ekip oluşturularak yerinde inceleme ile risk durumu analiz edilmelidir” denildi.

Antep Şahinbey Belediye Meclis Üyesi CHP’li Hasan Şencan, önlem alınmamasına tepki göstererek, “. Raporu okurken saç baş yolabilirsiniz. Biz bunları dosyamıza koyuyoruz, tek tek notunu alıyoruz. Bağımsız yargıda herkes hesap verecek” dedi.

Birgün’de yer alan habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Gaziantep İl Müdürlüğü’nde 2022 yılında şube müdürü olarak görev yapan bir yönetici tarafından hazırlanan raporun dikkate alınmadığı öne sürüldü.

İlçelerde yaşanan yıkım, iddiaların haklılığını ortaya koyarken raporda imzası bulunan yöneticinin de raporun il müdürlüğüne sunulmasının hemen ardından pasif göreve çekildiği iddia edildi.

‘2018 VE ÖNCESİ BETONARME YAPILARIN DEPREM RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR’

27 Aralık 2022 tarihinde hazırlanan rapora göre, Nurdağı’ndaki toplam ruhsatlı yapı sayısı ise 11 bin 225 olarak kaydedildi. Toplam 144 yapının 2018 yılından önce ruhsat aldığı, 165 yapının ruhsatının ise 2018 yılı ve sonrasına ait olduğu bildirildi. Raporda, Deprem Yönetmeliği’nin 2018 yılında revize edildiği ifade edilerek, “2018 yılı ruhsatlı betonarme binaların 2017 yılı deprem yönetmeliğine göre projelendirildiği düşünülerek, 2018 ve öncesi betonarme yapıların deprem risk analizinin yapılması gerekmektedir” denildi.

‘RİSK DURUMU ANALİZ EDİLMELİDİR’

Raporun en çarpıcı bölümü ise ilçelerin yapı stokuna yönelik tavsiyeler içeren bölümü oldu. Yapı stokuna ait bölümde şunlar kaydedildi:

“Boşluklu briket olarak şehir merkezi veya köylerde yapılmış olan her türlü yapının, taşıyıcı sisteme sahip olmamaları nedeniyle riskli yapı olarak değerlendirilerek yıkılması gerekmektedir. İslahiye ve Nurdağı bölgesinde bulunan yapıların yapı karakteristikleri, yapım tekniği ve malzemelerinin detaylı olarak incelenmesi için yeterli miktarda ekip oluşturularak yerinde inceleme ile risk durumu analiz edilmelidir.”

‘TESPİT VAR, ÖNLEM YOK. RAPOR SÜMEN ALTI EDİLİYOR’

kritik uyarları içeren raporda imzası bulunan şube müdürünün, pasif göreve çekildiğini iddia eden Antep Şahinbey Belediye Meclis Üyesi CHP’li Hasan Şencan, riskli yapıların acilen yıkılması gerektiğini içeren raporda altı çizilen ilçelerin tamamının yerle bir olduğunu ifade etti. Şencan, “Tespit var, önlem yok. Rapor sümen altı ediliyor” dedi.

Şencan, raporu dikkate almayan yetkililerin tavrını, “Cinayete teşebbüs” olarak değerlendirdi.

‘BAĞIMSIZ YARGIDA HERKES HESAP VERECEK’

Raporu dikkate almayanların yargılanması gerektiğinin altını çizen Şencan, şunları söyledi:

“Ölümler göz göre göre geliyorum demiş ama herkes üç maymunu oynamış. Elimize geçen raporda, yapılar sayı olarak tek tek tespit edilmiş. Raporu okurken saç baş yolabilirsiniz. Biz bunları dosyamıza koyuyoruz, tek tek notunu alıyoruz. Bağımsız yargıda herkes hesap verecek. Bu bir asrın felaketi değil, asrın cinayeti olarak tarihe geçecektir. Raporu sümen altı edenler, yargılanacaksınız, az kaldı.”(Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version