Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem bölgesinde çocukların tedavisini üstlenen Prof. Dr. Saz: Bulaşıcı hastalıklar olabilir

Deprem bölgesinde çocukların tedavisini üstlenen Prof. Dr. Saz: Bulaşıcı hastalıklar olabilir


Artı Gerçek – Maraş merkezli depremlerin ardından can kaybı 45 bini geçti, çok sayıda kişi enkaz altından kurtarılarak tedavi altına alındı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Acil Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, deprem sonrası gönüllü olarak görev yaptığı Hatay’da, 16 kişilik ekiple 15’i enkazdan kurtarılan 2 bine yakın çocuğun tedavisini üstlendiklerini söyledi.

Kendisi de Hatay Antakyalı olan, birçok yakını depremden olumsuz etkilenen, Prof. Dr. Saz, bölgedeki durumu anlattı.

Prof. Dr. Eylem Ulaş Saz, “Annem, babam ve kardeşlerim orada. Üç aile olarak birinci derece yakınlarımın evleri ağır hasar gördü. Yakınlarıma ilk gün ilk saatte ulaştım, konuştum. Sonraki günlerde iletişim hatlarındaki sorunlar nedeniyle görüşemedik” dedi.

‘2 BİNE YAKIN ÇOCUĞU TEDAVİ ETTİK’

“Ege Üniversitesi’ndeki doktorlar olarak hemen 6 ekip kurduk. Bu ekipler tüm deprem bölgelerindeki illerde görev alacaktı” diyen Prof. Dr. Saz, şunları söyledi:

“Ancak sıramız gelmedi, bölgeye yönlendirilmedik. Bunun üzerine yıllık izin alıp, bölgeye gittik. AFAD gönüllüsü olarak kaydımızı yaptık. Mustafa Kemal Üniversitesi’nde çocuk acil servisini yönettik. Ek olarak da 16 yataklı genel pediatri servisi kurup, depremzede hasta çocuklara ve enkazdan çıkarılan çocuklara sağlık hizmeti sunduk. 16 kişilik hekim ve 16 kişilik hemşire ekibi ile 6 gün boyunca orada görev yaptık. 15’i enkaz altından kurtarılan 2 bine yakın çocuğu tedavi ettik.”

‘SIVI KAYBINDAN VE ŞOKTAN ÖLÜMLER OLABİLİR’

Deprem bölgesindeki çocukların rahatsızlıklarına da değinen Prof. Dr. Saz, “En çok bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonları görülüyordu. Sonrasında zatürre dediğimiz akciğer enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları da gözlemledik” vurgusu yaparak şunları kaydetti:

“Hijyen bozukluğu ve su kıtlığı nedeniyle yaşanan sorunlar vardı. Eğer ki hijyen kuralları, su, temizlik, tuvalet gibi sanitasyonla ilgili koruyucu önlemler alınmazsa hiç görmediğimiz bağırsak enfeksiyonlarından koleraya ve diğer bulaşıcı hastalıklara kadar geniş perspektifte hastalıklar görebiliriz hatta sıvı kaybından ve şoktan ölümler olabilir. Bunun yanında çocuklarda çok daha fazla solunum yolu hastalıkları veya solunum durması sorunları gözlemlenebilir.

‘GÖNÜLLÜ ÇOCUK DOKTORLARINA İHTİYAÇ VAR’

Afet alanından çıkarılıp, Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin Çocuk Acil Servisi’ne getirilen depremzedelerden ileri düzey gereksinimi olanlar için sevk ve koordinasyon sistemi mükemmel gitti. Sürekli havalanan Sikorsky helikopterler, bakanlığın helikopterleri, uçak ambulans sistemleri yüzlerce kara ambulansı vardı.”

Prof. Dr. Saz, tedavi gören depremzedeler için bölgede gönüllü çocuk doktorlarına ihtiyaç olduğunu da kaydetti.(DHA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version