Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Davutoğlu’ndan Halepçe paylaşımı: Halepçe yürek acısının adıdır

Davutoğlu'ndan Halepçe paylaşımı: Halepçe yürek acısının adıdır


Artı Gerçek – Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Halepçe kentinde, 35 yıl önce ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde düzenlenen kimyasal saldırıda öldürülenleri andı.

Davutoğlu, “Halepçe yürek acısının adıdır” sözleriyle başladığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Kimyasal silah olduğunu bilmeden elma kokusuna koşan masum çocukları ve Kürt kardeşlerimizin cansız bedenlerini her düşündüğümde içim yanar.

Halepçe’de can veren binlerce kardeşimizi rahmetle anıyorum.”

HALEPÇE KATLİAMI’NDA EN AZ 5 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Halepçe’ye kimyasal saldırı, İran-Irak Savaşı döneminde Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in Kürtlere karşı başlattığı Enfal Hareketi’nin son aşaması olarak gerçekleşti. Baas rejimi lideri Saddam Hüseyin’ın kuzeni ve “Kimyasal Ali” olarak tanınan Ali Hasan el-Mecid’in komutasında 16 Mart 1988’da İran sınırına çok yakın bir mesafede yer alan ve o dönem küçük bir ilçe olan Halepçe’ye hardal ve sarin gazlarının bulunduğu bombalarla saldırı düzenlendi.

Halepçe’nin merkezi ve yakınındaki yerleşimlerine yönelik saldırı sonucu kentte elma kokusu yayılmaya başladı. Kokunun neden kaynaklandığından habersiz en az 5 bin Halepçeli evlerinin önünde veya kaçmaya çalışırken araçlarının içinde birbiri üzerine yığılarak ölürken, en az 7 bini de yaralandı. Geride kalanlar ikinci bir saldırı korkusuyla araçlarla veya yaya olarak İran sınırına doğru kaçmaya başladı. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version