Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu: Dışişleri bakan yardımcıları Moskova’da görüşecek

Çavuşoğlu: Dışişleri bakan yardımcıları Moskova'da görüşecek


Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan başsağlığı ve dayanışma ziyareti için Türkiye’ye geldi. Adıyaman’da deprem bölgesini de ziyaret etmesi beklenen Abdullahiyan ile Türkiyeli mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu çalışma kahvaltısında görüştükten sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan basın toplantısının soru cevap bölümünde İran’ın Suriye ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı desteklediğini ifade etti. Çavuşoğlu ise “Suriye ile dışişleri bakanları toplantısı için çalışmalar devam ediyor, bunu da dörtlü bir şekilde yapmayı planlıyoruz” diyerek İran’ın da toplantıya dahil olmasını planladıklarını açıkladı. Çavuşoğlu gelecek hafta teknik toplantı için dört ülkenin dışişleri bakanları yardımcılarının Moskova’da bir araya geleceğini söyledi.

ABDULLAHİYAN: DOST VE KARDEŞ TÜRKİYE HALKIYLA AYNI DUYGULARI PAYLAŞIYORUZ

Çavuşoğlu ilerleyen günlerde İran’ı ziyaret etmeyi planladığını açıklayarak Abdullahiyan ile görüşmesinde ikili konuları ve bölgesel meseleleri ele aldıklarını söyledi. Enerji ve ticaret konularını de görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu “Terör ortak sorunumuz. Terörle mücadele daha gayretli olmamız gerekiyor” dedi. Bölgesel konuları da değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu görüşmede Ukrayna’daki savaşı ve tahıl anlaşmasını görüştüklerini ayrıca İran’ın Batı ülkeleriyle bir an önce nükleer anlaşmayı imzalamasını desteklediklerini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise açıklamasında “Bir kez daha depremden dolayı dost ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti ve halkıyla aynı duyguları paylaştığımızı belirtmek istiyorum. Depremin olduğu ilk saatlerden itibaren dini liderimiz ve cumhurbaşkanımız Türkiye ile işbirliği ve yardımlaşma talimatında bulundu. İran’daki ilgili birimler aynı zamanda İran Kızılayı ve İran Silahlı Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları kardeşim Mevlüt Bey ile işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde deprem bölgesinde bulundular, arama- kurtarma ve tıbbi hizmetler konularında çalışmalara katıldılar. Yaralılara acil şifalar, kalanlara sabır diliyoruz. Çavuşoğlu ile ikili konuları da görüştük. Ekonomi ve ticari ilişkilerin ilerlemesi konusunda görüşme yaptık. Gümrük ilişkilerini de görüştük. Önemli konularımızdan birisi çevre ve su konularıdır. İran’ın kuzeybatı bölgesindeki halkın Aras ırmağının sularına erişmesi konusunun önemine işaret ettik. Bir seneyi aşkındır bu konuda ortak komiteler kurulmuştu. Bu komitelerin işbirliğinin artmasını önemsiyoruz.” dedi.

Terörle mücadele konusuna da değindiklerini söyleyen Abdullahiyan “İki ülke arasında üst düzey terörizmle mücadele konusunda işbirliği mevcuttur. Şuna inanıyoruz ki “İyi ya da kötü terörist yoktur. Ne olursa olsun Türkiye’nin güvenliği İran’ın güvenliğidir. Bölgedeki güvenlik konusu çok önemli” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: KENDİ YARALARIMIZI SARARKEN SURİYELİ KARDEŞLERİMİZE DE DUYARSIZ KALMADIK

Çavuşoğlu da soru cevap kısmında Suriye ile ilgili bir soruya ithafen ” Deprem Türkiye’de 11 ilimizi etkiledi. Suriye’de de ciddi bir hasara yol açtı. Orada da ölenler var. Bir taraftan kendi yaralarımızı sararken oraya karşı duyarsız kalmamız mümkün değildi. Uluslararası yardımların ulaştırılması için üzerimize düşeni yaptık. BM’nin yetkilendirdiği Cilvegözü kapımız vardı. Bu kapıya ulaşan yollar depremde zarar görmüştü. Tamir edilmeleri için gereken adımları attık. BM’nin yardımları bu kapıdan geçti. Bugüne kadar bu kapıdan 475 yardım tırı geçti. Hava sahamızı da Suriye’ye insani yardım götürmek isteyen uçaklara açtık. Sınır ötesi yardımlara ilaveten çizgi ötesi, yani rejimin kontrolündeki yardımların diğer yerlere ulaştırması için, Türkiye gerekli desteği verdi. Kilis’teki iki kapımızın da yardımlar için kullanılabileceğini BM’ye bildirdik. Bu kapılardan da yardım ulaştırıldı. 494 insani yardım tırı bu bölgeye sevk edildi. Bu tür destekleri devam ettireceğiz” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISINI DÖRTLÜ ŞEKİLDE PLANLIYORUZ

Çavuşoğlu bir soru üzerine Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları arasında yapılan,ayrıca bu ülkelerin dışişleri bakanları arasında yapılması planlanan dışişleri bakanları toplantısına da değindi. Toplantıya İran’ın da dahil olup olmayacağına yönelik soruya Çavuşoğlu ” Söylediğiniz toplantı, savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının üçlü formatta gerçekleşmişti. Yaklaşık 2 ay önce kardeşim Hüseyin Ankara ziyaretinde kendilerinin bu toplantıya, Astana’da olduğu gibi katılmak istediklerini söyledi. Biz de İran’ın katılmasının mahsuru yok dedik. Hangi ülke katılmak isterse buna evet deriz. Suriye için ayakta kalan tek mekanizma Astana Formatı aslında. Şimdi dışişleri bakanları toplantısı için çalışmalar devam ediyor. Bunu da dörtlü şekilde yapmayı planlıyoruz. Ruslardan gelecek hafta için, bu olası dışişleri bakanları toplantısı konusunda hazırlık amacıyla teknik toplantı teklifi geldi. Bakan yardımcımızı Moskova’ya göndereceğiz. Bu toplantıya İran tarafı da katılacak. Daha sonraki aşamada hepimizin uygun gördüğü zamanda dışişleri toplantısını yapmayı planlıyoruz” dedi.

ABDULLAHİYAN: ŞAM-ANKARA İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİNİ ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE DESTEKLİYORUZ

Abdullahiyan ise aynı soruya yanıtında “Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normal seviyeye dönmesini çok güçlü şekilde destekliyoruz. Suriye ve Türkiye bölgenin iki önemli ülkesidir. İran İslam Cumhuriyeti bölgesel işbirliği çerçevesinde Suriye ile Türkiye arasındaki farklı bakış açılarını gidermede üstüne düşeni yapmayı hazırdır. İran her türlü dörtlü formatta hazır olduğunu beyan ediyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version