Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bush’a ayakkabı fırlatan gazeteci konuştu: Pişman değilim

Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteci konuştu: Pişman değilim


– ABD’nin öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak işgalinin 20’inci yıldönümü yaklaşırken, eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in biyolojik silahlar ürettiği iddiasıyla başlatılan kanlı işgal, ülkeye sözü verilen ‘demokrasi’ yerine sivillere büyük bedeller ödetecek bir kaos getirdi.

‘YOLSUZLUĞA, YOKSULLUĞA VE KAOSA TEPKİ’

Iraklı gazeteci Muntazar el-Zeydi’nin ülkesindeki yolsuzluğa, yoksulluğa ve kaosa tepki göstermek için 2008’de dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a fırlattığı ayakkabıları hâlâ hafızalarda. Onu, öfkesinin ötesine taşan bir sembol hâline getiren ayakkabıları Arap kültüründe derin bir hakaretin sembolik ifadesiydi. Reuters’a konuşan el-Zeydi, “20 yıl önce işgalciyle birlikte gelenler, başarısızlıklara ve yolsuzluğa rağmen hala iktidardalar” dedi ve ekledi: “ABD, sahte politikacıları getirdiğini çok iyi biliyor.”

George Bush Irak’ın eski başbakanı Nuri el Maliki’nin yanında dururken kendisine “Bu, Irak halkından bir veda öpücüğü, seni köpek!” sözleriyle fırtlatılan ayakkabıdan yana eğilerek kurtulmuş, güvenlik güçleri Zeydi’ye müdahale ederek onu odadan çıkarmıştı. Bush, ayakkabı fırlatma olayını “siyasi bir mitinge gitmek ve insanların sana bağırmasını dinlemek gibi bir şey.Dikkat çekmek için yapılan bir şey” diyerek geçiştirse de El-Zeydi’nin ayakkabılarını fırlatırken sarf ettiği sözler, sonrasında Ortadoğu’nun hemen tüm ayaklanmalarında duvarları süsleyen bir sembol hâline gelmişti.

Bush da Maliki de unutulmaya yüz tuttu ancak el-Zeydi hâlâ hatırlanıyor ve eyleminden ötürü pişman da değil. El-Zeydi gördüğü işkencelerin yanında konuk bir devlet başkanına hakaret ettiği için altı ay hapis yatarak bu ‘hakaretin’ bedelini de ödedi.

‘ASLA PİŞMAN DEĞİLİM’

Serbest bırakıldıktan sonra Lübnan’a giden ve 2018’de ülkesine geri dönen ve meclise girmek yaptığı çalışmalar sonuç vermeyen el-Zeydi, “Yolsuzluğa karşı kampanyasını sürdürdüğünü ve ayakkabılarını fırlattığı için asla pişman olmadığını” söylüyor. İkonikleşen ayakkabı fırlatma sahnesinin “Basit bir insanın zorbalığıyla, silahlarıyla, medyasıyla, parasıyla, otoritesiyle ve kibriyle karşınızda duran bir insana (Bush) ‘yanıldığını’ söyleyebileceğinin kanıtı olduğunu” dile getirdi.

KİTLE İMHA SİLAHLARI İDDİASINA DAYANAN İŞGAL VE YIKIM

ABD ve İngiltere, Irak’ın işgalinde diğer ülkelerin desteğini alabilmek için dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in toplu ölümlere sebebiyet verebilecek nükleer silahlar geliştirdiği iddialarını ortaya atmıştı.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2001-2003 yılları arasında bu iddialar üzerinde bir dosya hazırlatarak Irak işgalini yasal bir statüye kavuşturma mücadelesine girmiş, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat 2003’te BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “Saddam Hüseyin’in biyolojik silahlara sahip olduğundan hiç şüphe yok ve daha fazlasını üretebilecek kapasiteye sahip” demişti.

İddiaların aksine, BM Silah Denetleme Komisyonu Başkanı Hans Blix, 14 Şubat 2003’te hazırladığı raporda, Irak’ta incelemelerde bulunan ekibinin herhangi bir biyolojik silah bulamadığını açıklamıştı. ABD ve İngiltere, Irak’ın işgali için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) yeterli kanıtlar sunamamış, bunun üzerine iki ülkenin öncülüğünde kurulan koalisyon gücü BMGK’dan onay çıkmadan işgal kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)


Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version