Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Botan’ı Newroz heyecanı sardı: Hesap sormak için ateşi yakacağız


ŞIRNEX – Newroz’a sayılı günler kala Botan’ı Newroz ateşi ve heyecanı sardı. Botanlılar, bu Newroz’un hesap sorma Newroz’u olduğunu belirterek, “Dehakların zulmüne karşı Kawaların direnişi de devam edecektir” dedi. 

 

Botan’da her türlü müdahaleye, baskıya, soykırıma boyun eğmeyen Cizîr halkı, her yıl olduğu gibi 2023 Newrozunun heyecanını yaşıyor. “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla 21 Mart günü Cizîr’de kutlanılacak Newroz için hazırlıklarda son aşmaya gelindi. Tarih boyunca çok sayıda kanlı Newroz kutlamasına tanıklık eden Cizîr halkı, Botan halkını Newroz alanına davet etti.

 

‘SAVAŞ İSTEMİYORUZ’

 

Yaşanılan deprem nedeniyle üzgün olduğunu dile getiren İsmail Uca (66), 2023 Newroz’unun güzellik ve kardeşlik içinde kutlanmasını dileyerek, “Tek dileğimiz cezaevlerinin kapılarının açılmasıdır. Dileğim bu Newroz’un barışa vesile olmasıdır. Biz savaş istemiyoruz, bu Newroz’un kendisiyle birlikte barışı getireceğine inanıyorum. Bu yaşıma geldiğimden beridir hep savaş ve zulüm gördük. Botan halkının tümü Cizîr Newroz’una akmalıdır” ifadelerini kullandı. 

 

‘İNANCIMIZ BÜYÜK’

 

Her yıl Newroz’un gelmesiyle birlikte kendilerinde umudun yeniden aşılandığını söyleyen Sabri Acar (60), her yıl Newroz yaklaştığında heyecanlandığını ve aynı heyecanı yıllardır hep taşıdığını ifade etti. Acar, her ulusun kendine özgür bir bayramı olduğunu, Kürtlerin bayramının da Newroz olduğunu kaydetti. Acar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Newroz bizim dilimizde Cejin, Araplarda eyid , Türkçe ise bayradır.  Köklüdür ve anlamı büyüktür. Gün oldu Newroz’ları kötü karşıladık, gün geldi umutla karşıladık. 2023 Newroz’unun kötü enerjileri götürüp güzel günleri getireceğine inancımız büyük. Temennimiz güzelliği, iyiliği getirmesidir. Elbete, yaşanılan deprem nedeniyle üzüntülüyüz. Herkesin Newroz bayramı kutlu olsun, Newroz bizim bin yılık bayramımız, biz sahip çıkmasak, hiç kimse sahip çıkmaz.”

 

‘HESAP SORALIM’

 

2023 Newroz’unun özgürlük ve demokrasiye vesile olmasını dileyen Ahmet Hacı Karane ise (75), dökülen kanın son bulması için çağrı yaparak, “Eğer hak hukuk varsa aramızdaki tatsız olayların son bulunması gerek. Hepimizin evi yıldı, kızı ve oğlu öldü. Bu acıları ortak yaşadık. 40 yıldır kandan, kimyasallardan başka bir şey görmedik. Günyüzü görmedik. 2023 Newrozunun bu tatsız olayların ortadan kaldırılmasına vesile olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu. 

 

Yurttaşlardan Mehmet Şerifoğlu de, deprem nedeniyle halk olarak üzüntülü olduklarını ifade ederek, 2023 Newroz’unun buruk geçtiğini ifade etti. Şerifoğlu, halkın Newroza katılması gerektiğini ifade ederek, “Allah’tan dileğim tez vakitte bu zulmün son bulmasıdır. 2023 Newrozun barış ve huzur Newrozu olmasını temenni ediyorum. İnsanlar günlerce enkaz altında kaldı devlet yardımlarına gitmedi bu eksiklikten dolayı birçok insan yaşamını yitirdi. Yardım erken gitseydi yüzlerce insan kurtulacaktı. Bu yüzden gelin hep birlikte bu Newroz’da binlerin ölümüne neden olan bu iktidardan hesap soralım” dedi. 

 

‘ÖZGÜRLÜK NEWROZU OLSUN’

 

Herkesin Newroz alanına akması gerektiğini söyleyen Barış Annesi Sıdıka Erden (50), 2023 Newroz’un başarı, özgürlük ve kardeşlik Newrozu olmasını diledi. Erden, “Herkes büyük bir heyecanla Newroz alanına akıp Newrozunu kutlamalı. Öldürme, tecavüz, tutuklama, doğa katliamı ve kimyasal kullanımının son bulunması için Newroz alanına akmalıyız. Herkes Newroz alanına gelip ateşi harlamalı. Gelin hepimiz bu Newroz’da bize bunları yaşatılanlardan hesap soralım. Tüm halkların 2023 Newroz’u kutlu olsun” dedi. 

 

Yurttaşlardan Songül Küçük ise Newroz’un hesap sorma günü olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Tüm halkımızı Newroza davet ediyorum. 1992 Newrozunda halkımız nasıl alanlara aktıysa, tüm Botan yine o ruhla Newroz alanına akmalı. Newroz pîroz be, bijî Newroz.” 

 

‘BU ZULÜM BİTMELİ’

 

Tüm Botan halkını Newroz alanına davet eden Cizîr Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eşbaşkanı Firdevs Poyraz, 2023 Newrozu’nun başarının, özgürlüğün Newrozu olmasını dileyerek, “Bu zulüm bitmeli. Newroz barıştır, özgürlüktür her şeyin anlamıdır. Herkes özgür olsun Cizîr’de de kutlanılacak Newroza herkesi davet ediyorum” dedi.

 

‘DEHAK’LARIN ZULMÜ VARSA, KAWA’LARIN DA DİRENİŞİ OLACAK’

 

Yerine kayım atanan Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu da, “Bugüne kadar yüzlerce Kürt genci kimyasal silahlarla katledildi. Yüzlerce Kürt kadını ve genci cezaevlerinde işkence ile karşı karşıya.  Bunun için Dehak’ların zulmü varsa Kawa’ların da direnişi devam edecek. Bu Newrozu o ruhla kutlayacağız. Newroz’daki mesajımız şu şekilde olacak; ağırlaştırılan tecrit kabul edilemez noktaya geldi. Bunu defalardır dile getiriyoruz. Bu Newrozun ağır tecridin son bulmasını ve Kürt halkı üzerindeki soykırımın son bulunmasını temenni ediyorum. Newrozda bu mesajları vermemiz lazım. Halkımız da biliyor bu Newrozu bir yanımız buruk karşılıyor ama Newroz alanında vereceğimiz mesaj önemli olacak. Newroz’a gelmek için binlerce tutukluyu hatırlayalım, ağırlaştırılmış tecridi hatırlayalım, kimyasal silahlarla yakılan gençlerimizin bedenini hatırlayalım ve o ruhla Newroz alanına akalım” dedi. 

 

MA / Zeynep Durgut

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version