Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Birileri kasalarını dolduracaklar diye halkımızı evsizliğe mahkûm etmeyeceğiz’


AMED – Amed’de rant odaklı kentsel dönüşüm projeleri yürütmesini durduran TMMOB’un hedef alınmasına tepki gösteren TMMOB İKK Üyesi Doğan Hatun, “Birileri kasalarını dolduracak diye bizler halkımızı ölüme, evsizliğe, açlığa mahkum etmeyeceğiz” dedi. 

 

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu (İKK), depremin ardından yeniden gündeme gelen kentsel dönüşüme ilişkin Harita Mühendisleri Odası Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Konuya ilişkin açıklama yapan TMMOB İKK üyesi ve Maden Mühendisler Odası Amed Şubesi Eşbaşkanı Doğan Hatun, yaşanan depremin ardından depremin etkilediği 11 ilde kentsel dönüşümün yeniden konulmaya başlandığına işaret ederek, depremde hasar gören yapıların mühendislik hizmeti görmeyen ya da denetimi yapılmayan yapılar olduğunu ifade etti. 

 

‘İNSAN ODAKLI DÖNÜŞÜM YAPILMASI GEREKİR’

 

Amed’de de deprem öncesi merkez Rezan ilçesi Kaynartepe ve Peyas ilçesi Peyas mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi sunulduğu, projenin mevcut İmar Kanunu’na aykırı olması, rant odaklı olması ve bilimsellikten uzak olması nedeniyle bunu yargıya taşıdıklarını, yargı kararıyla mevcut projelerin yürütülmesinin durdurulduğunun altını çizen Hatun, “Bizler defalarca sağlıksız yapı stok alanlarının, yüksek risk taşıyan yerleşim alanlarının, standardı düşük ve niteliksiz alanların dönüşmesi konusunda defalarca açıklama yapan kurumlarız. Kentsel dönüşüm modelinde uygulamaların planlı bir şekilde ve dönüşümün ticari kaygılarla değil, insan odaklı bir dönüşüm modeliyle yapılması gerektiğini özellikle vurguluyoruz” diye konuştu. 

 

‘ÜCRETSİZ EV SEÇENEĞİNİN SUNULMADIĞI SEÇENEKLERİ KABUL ETMİYORUZ’

 

Amed’in Sur ilçesinde yapılan kentsel dönüşümde, mülk sahipleri mağdur edildiğini ve dönüşümün ticari kaygı odaklı yaptığına işaret eden Hatun, Sur deyimini acı bir örnek olarak niteleyerek, “Dönüşüm sonrası bireysel tercihi olmadıkça, geçim sıkıntısı yaşaması, elektrik, su, doğalgaz, kapıcı ücreti, güvenlik ücreti, asansör bakımı gibi gelirine oranla aidat gibi harcamaları karşılayamayacağı sebebiyle zorunlu olarak bu alanlardan taşınmasına sebep olacak uygulamaları da doğru bulmuyoruz. Bu insanlara zorunlu giderlerinin karşılanmadığı, çalışabilecekleri iş olanaklarının sunulmadığı, sosyal devlet olma ilkesi gereği ücretsiz konut sunulmadığı veya ödeme seçeneklerinin altında ezilmeyecek yöntemlerin oluşturulmadığı seçenekleri de kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘YANDAŞ VE MAAŞLI İFTİRACILAR’

 

Rezan ve Kayapınar’da yapılması planlanan kentsel dönüşüm projelerinin sağlıksız olması nedeniyle yargıya taşımaları ve yargının bu projenin yürütmesinin durdurulması nedeniyle bazı çevrelerce hedef gösterildiklerini belirten Hatun, bu kesimleri “yandaş ve maaşlı iftiracılar” olarak nitelendirdi. Kendilerine suçlamalara 10 madde halinde yanıt veren Hatun, Rezan ilçesinin tamamının kentsel dönüşüm projesine dahil edilmiş gibi algı yaratılmasına karşı Rezan ilçesindeki Kaynartepe Mahallesi’nin sadece 5,36 hektarlık bir kısım olduğunu anımsattı. 

 

‘KANUNA AYKIRI OLDUĞU İÇİN DURDURULDU’

 

Alanın deprem riski nedeniyle değil, güvenlik gerekçesiyle kentsel dönüşüme dahil edildiğini, TMMOB olarak açılan davanın rantsal dönüşüm biçimine karşı olduğunu ifade ederek, dönüşüm projesinin Mekansal Alanlar Yapım Yönetmenliğine aykırı olduğu için mahkeme tarafından da iptal edildiğini vurguladı. Bağlar Belediyesinin bu projeyi yönetemediğini ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiğinin altını çizen Hatun, projenin Mekansal Alanlar Yapım Yönetmenliği uygun yapılmış olsaydı herhangi bir engel çıkmayacağını ancak milyonlarca liralık bütçe yandaşa aktarılmış, liyakatsiz, donanımsız ve teknikten yoksun ve nasıl rant devşiririz diye düşünüp kanunlara aykırı proje yapıldığı için projenin durdurulduğunu vurguladı.

 

Rezan’daki kentsel dönüşüm projesinde mülk sahiplerine konut seçeneğinin sunulmadığı sadece para seçeneği sunulduğuna işaret eden Hatun, projede usulsüzlük yapıldığını, projede 2 katlı olması gereken yapının 6 katlı girildiğini ifade ederek, dönüşümün tamamının yapılması planlandığı 150 hektarlık alanda depremde yıkılan hiçbir yapının yıkılmadığına işaret etti. 

 

‘HALKIMIZI ÖLÜME TERK ETMEYECEĞİZ’

 

Kendilerini suçlayan ve bankamatik kartlarının elinden alınacağı korkusu yapanların cesaretleri varsa sözcülük yaptıkları siyasi iktidardan, kentsel dönüşüm amacıyla İmar Aflarından ve Deprem Fonundan topladıkları milyarlarca lirayı nerelere harcadığını da sormasını isteyen Hatun, “Meslek örgütleri olarak bizler kentsel dönüşüm projeleriyle; yeni, kentten uzak ve kopuk alanlar oluşturulmadan bölge insanını yerinden etmeyen ve bölgesel bazda iş olanağı sağlayabilecek, afetlere karşı dirençli bir dönüşüm modelini savunuyoruz. Birileri kasalarını dolduracak diye bizler halkımızı ölüme, evsizliğe, açlığa mahkum etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version