Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden İran’ı uyardı: ABD’lileri güç kullanarak koruyacağız

Biden İran'ı uyardı: ABD'lileri güç kullanarak koruyacağız


ABD’nin Suriye’de İran destekli gruplara hava saldırısıyla misilleme yapmasının ardından Başkanı Joe Biden İran’ı uyardı. Biden, Suriye’deki ABD vatandaşlarını “güç kullanarak koruyacaklarını” söyledi. Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyona ait tesise yapılan saldırılar üzerine bölgeye hava saldırısı düzenlediklerini belirten Biden, Ottowa’da Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile ortak basın toplantısı düzenledi.

‘ABD İRAN İLE BİR ÇATIŞMA PEŞİNDE DEĞİL’

Dün gece Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyona ait bir tesisin insansız hava aracıyla (İHA) vurularak, ABD’li bir sözleşmeli personelin ölmesine neden olan saldırılarla ilgili bilgilendirildiğini kaydeden Biden saldırıyı İran destekli grupların düzenlediğini söyledi.

Saldırı üzerine derhal, ABD ordusuna bölgeye hava saldırısı düzenleme yetkisi verdiğini belirten Biden, “Dün gece ABD askeri kuvvetleri, personelimize saldırıdan sorumlu olanları hedef alarak, Suriye’de bir dizi hava saldırısı düzenledi” dedi. “ABD, İran’la bir çatışma peşinde değil” diyen Biden, diğer taraftan ABD vatandaşlarını “güç kullanarak” korumaya hazır olduklarının altını çizdi. “Dün gece olan da buydu” ifadesini kullanan Biden ölen personelin yakınlarına taziyelerini ileterek, yaralılara acil şifalar diledi ve operasyonu gerçekleştiren askeri personele de teşekkür etti.

DEYRİZOR’DA ABD ÜSSÜ’NE YENİ SALDIRI

İran destekli grupların, Suriye’nin Haseke ilinde perşembe günü ABD öncülüğündeki koalisyona ait bir tesisi insansız hava aracıyla (İHA) vurarak ABD’li bir sözleşmeli personelin ölümüne, 5’i asker biri sözleşmeli 6 personelin de yaralanmasına yol açtığı belirtilmişti. Cuma günü ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Suriye’nin doğusundaki Deyr el Zor’da Amerikan askerlerinin konuşlu olduğu üsse İran destekli gruplarca 10 roketle saldırı düzenlendiğini ve bir ABD askerinin yaralandığını duyurmuştu.

İRAN DESTEKLİ GRUP: KARŞILIK VERME KABİLİYETİMİZ VAR

Diğer yandan Suriye’deki İran Danışma Komitesi adlı grup yazılı açıklama yaptı. Açıklamada “Suriye’deki merkezlerimiz ve güçlerimiz hedef alınırsa karşılık verme kabiliyetimiz var” dendi.

NE OLMUŞTU?

Pentagon, Haseke’deki üssüne saldırının ardından perşembe günü ABD F-15 jetlerinin İran İslam Devrim Muhafızları Kolordusu’na (IRGC) bağlı gruplar tarafından kullanılan iki tesise saldırdığını duyurmuştu. Beşar Esad yönetimine muhalif İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD saldırılarının sekiz İran yanlısı savaşçıyı öldürdüğünü öne sürmüştü ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmamıştı. İran merkezli Press TV saldırıda hiçbir İranlının öldürülmediğini iddia etmiş ve yerel kaynakların hedefin İran’a bağlı bir askeri karakol olmadığını, ancak bir kırsal kalkınma merkezi ve askeri bir havaalanının yakınındaki bir tahıl merkezinin vurulduğunu söylediğini aktarmıştı. Cuma günü ise ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol ve Kuniko gaz sahalarına roket saldırısı yapılmıştı.

ABD kuvvetleri Suriye’ye ilk kez, Barack Obama yönetiminin IŞİD’e karşı yürüttüğü kampanya sırasında, Suriye Demokratik Güçleri ile ortaklık yaparak konuşlandı. Suriye’de çoğu doğuda olmak üzere yaklaşık 900 ABD askeri bulunuyor. ABD ordusuna göre, ABD birlikleri 2021’in başından bu yana İran destekli gruplar tarafından yaklaşık 78 kez saldırıya uğradı.

IŞİD, 2014’te Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği bölgeleri kaybetmiş olsa da, uyuyan hücreler hala ne ABD öncülüğündeki koalisyonun ne de Suriye ordusunun tam kontrol sağlayamadığı ıssız bölgelerde vurkaç saldırıları düzenliyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version