Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beyaz Saray: Saldırılara rağmen ABD askerleri Suriye’de kalacak

Beyaz Saray: Saldırılara rağmen ABD askerleri Suriye'de kalacak


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Suriye’deki askeri tesislerine yönelik saldırılara rağmen ABD askerlerinin Suriye’deki varlığını sürdüreceğini söyledi.

‘BIDEN HIZLI VE CESURCA MİSİLLEME YAPTI’

CBS televizyonunun “Face the Nation” adlı programa katılan Kirby “Bu, militan grupların ciddi bir saldırısıydı. Ve Başkan Biden, bununla başa çıkmak için hızlı ve cesurca, önemli ölçüde misilleme yaptı” ifadelerini kullandı. “Suriye’de binden az askerimiz var ve bunlar büyük ölçüde azalmış olsa da hala etkin ve kritik olan bu ağın (IŞİD) peşine düşüyor” diyen Kirby bu yüzden ABD askerlerinin Suriye’deki görevi başında kalacaklarını, Biden’ın ABD askerlerini Suriye’de tutmaya “kesin kararlı” olduğunu söyledi.

Kirby, İran destekli milis grupların, 23 Mart’ta Irak ve Suriye’deki ABD personeline ve tesislerine düzenlediği saldırılara karşı, Biden’ın gerekli görmesi durumunda ek yanıtların da olasılığından bahsetti. “Bu hafta burada, ABD’nin halkımızı korumak için her zaman kararlı davranacağını gösterdik” ifadesini kullanan Kirby bu mesajın, muhatabına “yüksek sesle ve net bir şekilde” gönderildiğini vurguladı.

SURİYE ABD SALDIRILARINI KINAMIŞTI

Suriye dışişleri bakanlığı pazar günü ABD’nin topraklarındaki saldırılarını kınamıştı. Washington’ın hedeflenen yerler hakkında yalan söylediğini söylediğini savunan Suriye Dışişleri topraklarındaki “Amerikan işgalini sona erdirme” sözü vermişti.

NE OLMUŞTU?

Suriye’de ABD ile İran arasında yaşanan gerilim perşembe günü tırmanmıştı. ABD’den yapılan açıklamada, perşembe günü Haseke’deki koalisyon üssüne insansız hava araçları ile saldırı düzenlendiği ve bir ABD’li sözleşmeli personelin öldüğü, beş kişinin yaralandığı belirtilmişti. Bu saldırının İran kaynaklı olduğunu savunan ABD, İran destekli grupların üslerini vurmuştu. 25 Mart’ta ise Suriye’nin doğusundaki Deyr ez Zor vilayetinde ABD güçlerinin konuşlandığı Ömer petrol ve Kuniko gaz sahalarına roket saldırıları yapılmıştı. ABD, misilleme olarak vilayette İran Devrim Muhafızları bağlantılı hedeflere hava saldırıları düzenlediğini duyurmuştu. Muhalliflere yakın Suriye İnsan Haklarını Gözlemevi ABD saldırılarında üç Suriye askeri ile 11’i Suriye vatandaşı olmak üzere 16 İran destekli grup mensubunun öldürüldüğünü iddia etmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version