Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aşırı sağcı Bolsonaro ülkesine dönüyor

Aşırı sağcı Bolsonaro ülkesine dönüyor


Brezilya’nın aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro geçen yıl 8 Ocak’ta destekçilerinin Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı’na yaptığı baskından hemen önce “sağlık gerekçeleriyle” gittiği ABD’den ülkesine dönüyor. 1 Ocak’ta seçimi kazanarak göreve başlayan solcu Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın galibiyetini kabul etmeyen ve aylarca ABD’nin Florida eyaletinde kalan Bolsonaro’nun gün içinde Brezilya’ya ulaşması ve havalimanında binlerce destekçisi tarafından karşılanması bekleniyor. Başkent Brasilia’da polis olası şiddet olaylarına karşı güvenlik önlemlerini artırdı.

‘GELECEK SENE YAPILACAK SEÇİME HAZIRLANACAĞIZ’

Bolsonaro ABD’nin Orlando kentinde uçağa binmeden önce açıklamalarda bulundu. Ülkesine döndüğünde partisi Liberal Parti’ye yerel seçimler için “kişisel deneyimi” ile yardım edeceğini ancak muhalefete liderlik etmeyeceğini söyledi. CNN Brasil’e konuşan Bolsonaro “Bir sayfayı kapadık ve şimdi gelecek yılki seçimlere hazırlanacağız” dedi.

BİRÇOK SORUŞTURMAYLA KARŞI KARŞIYA

30 Aralık 2022’den bu yana ABD’de yaşayan Bolsonaro’nun ülkesine dönüşte birçok soruşturmayla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bolsonaro destekçisi yüzlerce kişinin 8 Ocak’ta Kongre Sarayı, Yüksek Mahkeme ve Devlet Başkanlığı Sarayı’nı basması nedeniyle eski Devlet Başkanına 14 Ocak’ta soruşturma açılmıştı.

Bolsonaro ayrıca 2019’da Suudi Arabistan tarafından kendisine ve eşine verilen milyonlarca dolar değerindeki mücevherleri yasa dışı bir şekilde ülkeye soktuğu ve sakladığı suçlamasının yer aldığı bir skandalın da merkezinde yer alıyor. Mücevherlere, 2021’de Bolsonaro’nun maiyetindeki bir üye onları ülkeye getirmeye çalıştığında Brezilyalı gümrük yetkilileri tarafından el konulmuştu. Çarşamba günü federal polis, Bolsonaro’yu 5 Nisan’daki söz konusu davada ifade vermeye çağırmıştı.Buna ek olarak eski Brezilya devlet başkanı Bolsonaro, Brezilya Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) önünde 16 davayla karşı karşıya bulunuyor ve bu davalar, onu 2026 cumhurbaşkanlığı yarışından çıkararak sekiz yıl boyunca görevde kalmasına engel olabilir.

BREZİLYA’DAKİ OLAYLAR

Brezilya’da 30 Ekim 2022’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri, Lula’nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

15 Kasım’da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde yine aynı taleple askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti. Bolsonaro destekçileri, 8 Ocak’ta da ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasına girmişti. Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale eden polis, grupların daha sonra Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı. Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkemeyi basan Bolsonaro destekçileri, güvenlik güçlerince bu binalardan çıkarılarak kontrol sağlanmıştı.

Kongre ve diğer devlet binalarına yapılan baskına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 1200’den fazla kişiye çeşitli suçlamalar yönetilmişti. Devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula, 1 Ocak 2023’te parlamentoda yemin etmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version