Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Antakya’nın Gururlu ve Cesur Vatandaşlarına Selam”


Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Başkanı Antonio Vitorino, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından felaket bölgesinde incelemelerde bulundu. Vitorino, Antakya kentinde son depremlerin yol açtığı yıkımı yerinde inceledi.

Vitorino, iki günlük Türkiye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Bugün tarihi Antakya şehrinin harabelerinde, geçmişi silinmiş, acılarla dolu ve geleceği belirsiz, gururlu ve cesur insanlarla tanıştım” dedi.

BM Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Vitorino’nun deprem felaketi sonrasında yaraların sarılması için Türk hükümeti yetkilileriyle bir dizi toplantılar yaptığı depremin yol açtığı hasarı yerinde incelediği kaydedildi.

“Türkiye’de yaraların sarılması için dayanışma içinde olacağız”

Vitorino, Türkiye’deki Uluslararası Göç Örgütü çalışanlarının depremlerden kendilerinin de etkilenmesine rağmen, deprem felaketinin hemen sonrasında kurtarma ve yardım çalışmalarına katıldıklarını belirterek “Kendileri etkilenmelerine rağmen depremden saatler sonra müdahale etmeye başlayan Uluslararası Göç Örgütü meslektaşlarıma ve diğer çalışma ortaklarımıza hayranlık duyuyorum. Hayatları paramparça olan milyonları, yeniden inşa eden ve yeni bir gelecek yaratan Türkiye ile dayanışma içinde olacağız. Türk Hükümeti’nin hayal bile edilemeyecek bir felaket karşısında gösterdiği acil durum müdahalesinden çok etkilendim. Uluslararası Göç Örgütü’nün, 30 yıl önce yerel ofisimizin ilk açılışından bu yana Türkiye ile kurduğu güçlü ilişkiden, her zamankinden daha fazla gurur duyuyorum. Operasyonel kapasitemizi ve deneyimimizi, deprem felaketi sonrasında ülkedeki yaraların sarılmasını desteklemek için Türk hükümetine destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Antakya

“Kahramanların fedakarlıklarını asla unutmayacağız”

Uluslararası Göç Örgütü Başkanı Vitorino, birçok kişiyi deprem felaketi sonrasında enkaz altından çıkaran çok sayıdaki kahramanın yaptığı fedakarlıkların asla unutulmayacağını belirterek “Burada olmamın nedenlerinden diğeri de depremde yaşamını kaybeden üç Uluslararası Göç Örgütü çalışanın ailesine başsağlığı dilemekti. Ekiplerimiz, Türkiye ve kuzeybatı Suriye’de, depremden etkilenen halka hızla yardım ulaştırmak için karmaşık koordinasyon ve lojistik sorunların yanı sıra, kişisel trajedilerin üstesinden gelmeyi başardı. Uluslararası Göç Örgütü, felaketten üç gün sonra sınır ötesi yardımı yeniden başlatan ilk BM kuruluşlarından biri oldu” dedi.

“850 bin çocuk yerinden oldu”

Uluslararası Göç Örgütü’nün, şimdiye kadar, Türkiye sınırdan 150’den fazla yardım kamyonunu Suriye’ye gönderdiği kaydedildi.

BM, Suriye’de 500 binden fazla kişinin depremler nedeniyle evsiz kaldığını ve Türkiye’de 1,9 milyondan fazla kişinin geçici barınma evlerinde kaldığını ve 2,5 milyon çocuğun, acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

BM tarafından her iki ülkeden toplam 850 bin çocuğun, deprem felaketi sonrasında yerinden edildiğini açıklandı. BM’nin her iki ülke için acil durum müdahale planlarında, ilk üç aylık kritik yardımı karşılamak için yaklaşık 1,4 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu, Türkiye genelinde beş milyondan fazla kişinin yardıma ihtiyacının olduğu açıklandı.

Exit mobile version