Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Anketler ne diyor; ikinci tur olacak mı; koalisyon senaryoları neler?

Anketler ne diyor; ikinci tur olacak mı; koalisyon senaryoları neler?

ATİNA-

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’daki seçimlerin 21 Mayıs Pazar günü yapılacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısından önce yaptığı konuşmada, Yunanistan’da çok merak edilen seçim tarihini 21 Mayıs olarak açıklayan Miçotakis “Bu seçimlerde hiç bir parti hükümet kuracak kadar yeterli oy alamazsa, ikinci seçimlerin Temmuz ayı başlarında yapılacağını” bildirdi.

Yunanistan’da 21 Mayıs seçimleri “nispi seçim sistemi” ile yapılacağından, nabız yoklamalarına göre, hiç bir parti tek başına hükümet kuracak kadar (yaklaşık yüzde 45) oy toplayamayacak.

Seçimlerin tekrarlanacağına kesin gözüyle bakanlar ise 2 Temmuz seçimlerinin “salt çoğunluk” sistemiyle yapılacağından, bu seçimleri Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi’nin kazanma şansının daha büyük olduğuna inanıyor.

Nabız yoklamaları iktidardaki muhafazakâr YDP’nin, şubat sonunda meydana gelen tren kazasından sonra yaklaşık 3 puan oy kaybına uğradığını ve şu anda oy potansiyelinin yüzde 28 ile yüzde 30 oranları arasında bulunduğunu gösteriyor.

Eski Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki ana muhalefet radikal sol SYRİZA ise aynı yoklamalara göre, yüzde 24,8 ile yüzde 26 arasında dalgalanıyor.

YDP ile SYRİZA, seçimlerden sonra daha şimdilerden, birbirleriyle koalisyon hükümeti kurmak istemediklerini açıklıyor.

Yüzde 10’larda dalgalanan üçüncü parti konumundaki sosyalist PASOK’un ise Yunanistan’da yapılacak seçimlerde “joker” rolü oynaması da beklentiler arasında.

PASOK lideri Nikos Androulakis’in ise gerek YDP gerekse SYRİZA ile iş birliği yapabileceğinin işaretlerini vermesine rağmen, bu olasılıkta, “Miçotakis ve Çipras’ın Başbakan olmasını istemediğini; böyle bir koalisyon hükümetinde başka birinin Başbakan olması” yolundaki talebi ne YDP ne de SYRİZA tarafından kabul görmüyor.

21 Mayıs seçimleri

Türkiye’deki 14 Mayıs seçimlerinden tam bir hafta sonra 21 Mayıs’ta Yunanistan’da yapılacak seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak kadar (yüzde 45 ve yukarı) oy toplayamayacağı gözleniyor.

Bu durumda ve prosedüre göre, teknokratlardan oluşacak “geçici bir hükümet” kurulacak; parlamentoda  yemin ettikten hemen iki gün sonra parlamento dağıtılarak, seçimlerin 2 Temmuz’da yapılacağı ilan edilecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version