Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya İsviçre’den silah ambargosu yasalarını baypas etmesini istedi

Der Spiegel: Almanya Ukrayna’ya Leopard tanklarını gönderecek


– İsviçre’de yayımlanan Blick gazetesinin haberine göre Almanya, İsviçre’den ihtiyatta bulunan Leopard 2 tanklarının bir kısmını üretici firmaya (Rheinmetall) geri satmasını istedi. Almanya’nın bu yolla Ukrayna’ya askeri yardımları hızlandırmak ve artırmak istediği belirtildi.

Gazetede yer alan habere göre, ‘tarafsızlık yasaları’ gereğince İsviçre, Ukrayna’ya doğrudan silah gönderemiyor. Almanya ile böylesi bir anlaşmanın mümkün olabilmesi için İsviçre parlamentosunun ordunun ihtiyat envanterindeki tanklardan bazılarının hizmet dışına çıkarıldığını resmi olarak ilan etmesi gerekiyor.

İSVİÇRE SAVUNMA BAKANI: PRENSİP OLARAK MÜMKÜN

Konuyla ilgili açıklama yapan İsviçre Savunma Bakanlığı, Almanya’nın talebinin değerlendirildiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü, “Ordunun ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğu takdirde prensipte böyle bir yolun mümkün olduğunu” belirtti.

Bern yönetimi, Ukrayna savaşının başından bu yana Almanya, İspanya ve Danimarka’dan gelen benzer silah satın alma taleplerini, Ukrayna’ya yeniden ihraç edilme ihtimalini gerekçe göstererek izin vermiyordu. Ancak İsviçre kamuoyunda giderek artan Ukrayna yanlısı görüşlerin baskısı altındaki hükümetin, Almanya’nın talebini değerlendirmeye almak zorunda kaldığı belirtildi.

KAÇ TANK TALEP EDİLDİĞİ AÇIKLANMADI

Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını gönderecek ülkeler arasında Almanya, Polonya, Portekiz, Finlandiya ve İsviçre bulunuyor. Almanya’nın söz konusu talebi hakkında İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd’i bilgilendiren Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’nın kaç adet tank talep ettiği konusunda kamuoyuna bilgi vermedi. İsviçreli makamlar ise ‘sınırlı sayıda tankın geri satışının’ mümkün olduğunu belirtti. İsviçre ordusunun envanterinde şu anda aktif görevde olan 134 Leopard 2 tankı bulunuyor. 96 tank ise ihtiyatta tutuluyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version