Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’li yetkiliden Reuters’a ekonomi itirafı: Sorun yaşıyoruz, bunun tartışılacak bir yanı yok

AKP'li yetkiliden Reuters'a ekonomi itirafı: Sorun yaşıyoruz, bunun tartışılacak bir yanı yok


Reuters ajansı, Türkiye’de 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlere dair son analizinde, iktidarın ekonomi politikalarını mercek altına aldı. Analizde, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AKP’yi reddetmesinin iktidarı zor durumda bıraktığı yorumu yapılırken, bazı AKP’li yetkililerin bu konudaki görüşlerine de yer verildi.

“Erdoğan seçim öncesinde ekonomik inandırıcılığını kurtarmaya çalışıyor” başlıklı analizde, Şimşek’in siyasete dönmeyi reddetmesinin “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisini kritik seçimler öncesinde ekonomi konusunda inandırıcılığını yeniden inşa etmek açısından zor durumda bıraktığı” yorumu yapıldı.

‘SÖYLEM DEĞİŞİMİNİ ŞİMŞEK’İN YÜRÜTMESİ İSTENİYORDU’

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde, anketlerde geride görünen Erdoğan’ın Şimşek’e hükümete geri dönüp rol üstlenmesi için şahsen çağrıda bulunduğu belirtildi. Ajans, “Bazı AKP üyeleri, Erdoğan’ın yönetiminde TL’ye büyük değer kaybettiren ve enflasyonu fırlatan sıradışı ekonomik politikalardan daha serbest piyasa yanlısı politikalara söylemsel geçişi Şimşek’in yürütmesini istiyordu” ifadelerini kullandı.

‘YENİDEN MARKALANDIRMAK ZOR’

Ajansa konuşan yorumcular ve yatırımcılar da, Şimşek’in teklifi reddetmesinin “hükümetin yaşam pahalılığı krizine yol açan, ekonomi ve mali piyasalara ağır devlet müdahalesine sebep olan politikalarının ‘yeniden markalandırılmasının’ zorluğunu gösterdiğini” söyledi.

HÜKÜMET YETKİLİSİ: BAZI AKP’LİLER ŞİMŞEK’İ İSTEMİYORDU

Üst düzey bir hükümet yetkilisi ise AKP’de Şimşek’in dönüşü konusunda bir tür bölünme yaşandığını ve bazı üyelerin buna karşı çıktığını ancak Erdoğan’la eski bakan arasındaki görüşmeden de ‘istenmeyen’ bir sonuç alındığını söyledi. Söz konusu yetkili, partinin seçim kampanyası öncesinde ekonomik vaatlerini gözden geçirmesinin gerekebileceğini söyledi.

‘SORUN VAR’

İsmini açıklamayan AKP’li bir yetkili ise “Şimşek’in dönüşünün partiye verilen desteğin büyük ölçüde artmasını sağlamış olacağını” belirterek, “Şu an ekonomik resim konusunda sorun yaşıyoruz. Bunun tartışılacak bir yanı yok” dedi.

YENİ SEÇİM BEYANNAMESİNDE NELER OLACAK?

Bir diğer yetkili de, seçim manifestosunun gözden geçirilmesi sonrasında bazılarının talep ettiği gibi serbest piyasa yanlısı ortodoks bir yaklaşımdan çok daha “dengeli” veya “karma” politikalar içerebileceğini söyledi.

AKP, Reuters’ın seçim öncesinde ekonomi stratejisini gözden geçirip geçirmediğine dair sorularına resmi olarak bir yanıt vermedi. Haberde, Şimşek’in de ajansa Erdoğan’la görüşmesi hakkında yeni bir yorum yapmak istemediği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version