Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM Erdoğan zulmünden kaçan sığınmacıların geri itilmesini yasakladı

Zulümden kaçıp Meriç’i geçtiler; Yunanistan’dan sığınma talep ediyorlar


ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ASSEDEL derneğinin başvurusu üzerine bu sabah Meriç üzerinden Türkiye’den Yunanistan’a geçen ve geri itme (pushback) korkusu yaşayan aralarında 1 çocuğun da bulunduğu 7 sığınmacının “sınır dışı edilmemesi” yönünde geçici tedbir kararı verdi.

🚨Çok Acilll🚨

A group of refugees, including women and children, who crossed from Turkey to Greece this morning, are seeking asylum in Greece. All they want is to not experience #Pushback. Please let’s help 🙏 @RefugeesUnknown @RebHarms @VonyaWomack pic.twitter.com/YBdm7gZEzu

— Mehmet Ali Uludağ (@MAliuludag_) March 27, 2023

ASSEDEL derneğinin Türkçe paylaşım yapan Human Rights Assistance Project (İnsan hakları yardım projesi) hesabından yapılan paylaşımda, “İlgili kişiler adına AİHM’e yaptığımız ihtiyati tedbir başvurusu sonucu AİHM başvuruları kabul ederek, ikinci bir karara kadar başvurucuların sınır dışı edilmemesine hükmetmiş ve Yunan Hükümeti’nin başvuruculara yiyecek, su, yeterli tıbbi bakım sağlaması gerektiğini bildirmiştir” denilerek AİHM’in kararı paylaşıldı.

İlgili kişiler adına AİHM’e yaptığımız ihtiyati tedbir başvurusu sonucu AİHM başvuruları kabul ederek, ikinci bir karara kadar başvurucuların sınır dışı edilmemesine hükmetmiş ve Yunan Hükümeti’nin başvuruculara yiyecek, su, yeterli tıbbi bakım sağlaması gerektiğini bildirmiştir. https://t.co/b8TRPg4pF6 pic.twitter.com/EQL5iX12n4

— Human Rights Assistance Project (@HRAssistancepro) March 27, 2023

Geçici (ihtiyati) tedbir kararı nedir?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, AİHM İçtüzüğü’nün 39’uncu maddesi gereğince (Rule 39), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf herhangi bir Devlet hakkında geçici tedbir kararı verebilir.

Geçici tedbirler, AİHM’in yerleşik uygulamalarına göre telafisi mümkün olmayan bir zararın meydana gelmesine ilişkin olası bir riskin söz konusu olduğu hallerde uygulanan acil durum tedbirleridir.

Bu tedbirlerin alınmasına AİHM’de görüşülen davayla bağlantılı şekilde ve AİHM’in söz konusu davanın kabul edilebilirlik veya esası hakkında vereceği karara halel getirmeksizin karar verilir.

Mahkeme, başvuranın ciddi ve geri dönüşü bulunmayan bir zarara uğrama riskinin son derece büyük olduğu durumlarda, bu tür talepler konusunda istisnai olarak geçici tedbir kararı vermektedir. Bu tür tedbir kararları daha sonra ihlalden sorumlu olan Hükümete tebliğ edilmektedir.

En tipik durumlar, sınır dışı etme ya da iade kararının uygulanması durumunda, başvuranların yaşamlarının tehlikeye girmesinden korktukları (yaşam hakkı) ya da yasaklanmış olan kötü muameleye maruz kalma tehlikesinin (işkence ya da insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağı ) söz konusu olduğu durumlardır.

Daha istisnai durumlarda bu tedbirler, adil yargılanma hakkı ve özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ile ilgili olarak da uygulanmaktadır.

ASSEDEL nedir?

Strazburg merkezli bir insan hakları derneği olan ASSEDEL (Association européenne pour la défense des droits et des libertés) 2020 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu nezdinde mülteci hakları, kadın hakları ve çevre başta olmak üzere insan hakları konusunda çalışmalarda bulunuyor.

Uluslararası kuruluşlara akredite olan ASSEDEL ayrıca insan hakları mağdurlarına talep etmeleri halinde ücretsiz bir şekilde yardımcı oluyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version