Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan-Pakistan sınırındaki depremde 13 kişi öldü

Afganistan-Pakistan sınırındaki depremde 13 kişi öldü


Afganistan’ın kuzeydoğusunda Pakistan sınırında dün meydana gelen ve iki ülkede de şiddetli bir şekilde hissedilen 6.5 büyüklüğündeki depremde en az 13 kişinin öldüğü açıklandı. Reuters haber ajansı iki ülkedeki yaralı sayısını 90’dan fazla, BBC ise 200’den fazla olarak duyurdu.

Reuters’a konuşan bir Pakistan hükümeti yetkilisi ölenlerden dokuzunun Pakistan’ın kuzeyindeki Hayber-Pakhtunkhwa eyaletinden olduğunu ve eyalette 44 kişinin yaralandığını duyurdu. Afganistanlı bir sağlık bakanlığı yetkilisi de ülkede deprem nedeniyle dört kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını söyledi. Afganistan’da ölenlerden ikisinin doğudaki Lahman vilayetinden olduğu belirtildi.

Deprem iki ülkede evlere ve binalara zarar verdi. Pakistan’ın Hayber Pakhtunkhwa eyaletinde üst düzey eyalet yetkilisi Abdul Basit, ölü ve yaralılara ek olarak en az 19 evin hasar gördüğünü söyledi. Pakistan’ın Swat vadisinde bir otoyolunun heyelan sonucu kapandığı açıklanırken, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif afet kurumlarından depremden etkilenenlere yardım etmek için acil durum önlemleri almalarını istedi.

DEPREM ÇOK SAYIDA ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Depremin merkez üssü Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Bedaşhan vilayetinde bulunan dağlık bölgeydi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Hindukuş dağlarındaki Jurm köyünün 40 kilometre güneydoğunda yaşanan depremin derinliğini 187 kilometre olarak açıklamıştı. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi de depremin Pakistan, Hindistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Kazakistan’da, yaklaşık 285 milyon kişinin yaşadığı bin kilometreden geniş bir bölgede hissedildiğini duyurdu.

Güney Asya’nın büyük bir kısmı sismik olarak aktif çünkü Hint levhası olarak bilinen tektonik bir levha kuzeyi Avrasya levhasına doğru itiyor. Geçen yıl Afganistan’ın doğusunda meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki bir deprem binden fazla insanı öldürdü. 2005 yılında Pakistan’ın kuzeyinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremde ise en az 73 bin kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version