Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Af Örgütü: Suriye hükümeti ve Türkiye destekli silahlı muhalefet Halep’e giden yardımları engelledi

Af Örgütü:  Suriye hükümeti ve Türkiye destekli silahlı muhalefet Halep'e giden yardımları engelledi


Uluslararası Af Örgütü Suriye hükümeti ve Türkiye destekli silahlı muhalefetin Kürt yetkililerin Suriye’nin Halep kentinde depremden etkilenen Halep’e gönderdiği 100’den fazla insani yardım kamyonunu engellediğini duyurdu.

‘BU ÇARESİZLİK ANINDA BİLE SİYASİ HESAPLARA YÖNELDİLER’

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktörü Aya Majzoub konu hakkındaki açıklamasında, “Depremler Halep’te on yıldır süregelen silahlı çatışmalar nedeniyle zaten yaşam mücadelesi veren on binlerce insanı daha da perişan etti. Buna rağmen, bu çaresizlik anında bile Suriye hükümeti ve silahlı muhalif gruplar siyasi hesaplara yöneldi ve kendi gündemlerini ilerletmek için insanların perişanlığından yararlandı” dedi.

Türkiye’nin güneydoğusu ve Suriye’nin kuzeyinin sırasıyla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldığı 6 Şubat’tan bu yana bir ay geçti. BM tahminlerine göre Suriye’de silahlı muhalifetin ve hükümetin kontrolündeki bölgede yaklaşık 5 bin 700 kişi öldü.

SURİYE HÜKÜMETİ 100’DEN FAZLA KAMYONU ENGELLEDİ

Af Örgütü Rojava’daki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Halep şehir merkezindeki Şeyh Maksud ve Eşrefiye adlı Kürt mahallelerine yapılan insani yardım kamyonlarının gıda, çadır, tıbbi malzeme ve yakıt taşıdığını söyledi. Ancak Suriye hükümetinin 100’den fazla insani yardım kamyonunun mahallelere girmesini engellediğini aktardı.

Örgtün açıklamasında ” Kuzeydoğu Suriye’deki görüşmeciler Uluslararası Af Örgütü’ne, 9 Şubat ile 22 Şubat arasında Suriye hükümetinin, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile bir yerel örgütün temin ettiği 100 kamyonluk yakıt, gıda, tıbbi malzeme ve ekipmanın, Halep şehir merkezindeki Şeyh Maksud ve Eşrefiye adlı Kürt mahallelerine girişini engellediğini bildirdi. Suriye hükümeti Ağustos 2022’den beri bu iki mahalleyi şiddetli bir altında tutarak yakıt, gıda, tıbbi ilaç ve temel ihtiyaca yönelik diğer yardımların bu bölgede yaşayan on binlerce sivile ulaşmasını engelliyor. Depremden önce bile bu mahallelerde tıbbi malzeme neredeyse tükenmişti. Bu da sivilleri depremin yol açtığı kayıplarla başa çıkamaz hale getirdi. Şeyh Maksud ve Eşrefiye yerel konseyinin bir üyesi, Uluslararası Af Örgütü’ne, depremlerde ilaç ve malzemeye erişim olmadığı için altı kişinin öldüğünü, 100 kişinin ise yaralandığını söyledi. Konsey üyesi ayrıca, depremden sonra 18 Şubat’a kadar hiç yakıt veya insani yardım almadıklarını belirtti.

HÜKÜMETİN YARDIMLARIN ÇOĞUNU ALDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Kuzeydoğu Suriye’de bir insani yardım çalışanı ve yerel temsilci Uluslararası Af Örgütü’ne, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin gönderdiği yakıt ve insani yardımları taşıyan 100 kamyonun 16 Şubat’ta Şeyh Maksud ve Eşrefiye’ye girebilmesi için Suriye hükümetiyle yedi gün boyunca müzakere yapılması gerektiğini ve Suriye hükümetinin yardım erişimine ancak yardımların yarısının hükümete teslim edilmesi ve bu mahallelerde yardım dağıtımından sadece kendisinin sorumlu olması koşuluyla izin verdiğini söyledi. Şeyh Maksud ve Eşrefiye yerel konseyi üyesi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki bölgelerden gelmesini bekledikleri yardımların yalnızca bir kısmı olan 21 kamyonun 18 ve 19 Şubat’ta iki grup halinde mahallelere ulaştığını da sözlerine ekledi.

‘TÜRKİYE DESTEKLİ SİLAHLI MUHALEFET AFRİN’E YARDIMLARI ENGELLEDİ’

Af Örgütü ayrıca Suriye’nin kuzeyinde Türkiye destekli silahlı muhalefetin de yakıt ve diğer malzemeleri taşıyan 30 insani yardım kamyonunun Afrin’e girmesine engel olduğunu duyurdu. Örgüt açıklamasında “Uluslararası Af Örgütü’nün görüştüğü dört kişi, Suriye Milli Ordusu’nun, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından gönderilen en az 30 yakıt ve insani yardım taşıyan kamyonların, kendi kontrolü altındaki bölgelere girmesine izin vermediğini doğruladı. Kamyonlar yedi gün boyunca kuzeydoğu Suriye ile kuzey Halep arasındaki sınır kapısında bekletildi ve ardından geri gönderildi” ifadesini kullandı.

Suriye Milli Ordusu üyeleriyle görüşen Suriyeli bir insan hakları örgütü de bu tanıklıkları doğruladı ve Uluslararası Af Örgütü’ne, silahlı grupların, arama-kurtarma ekiplerine, ailelerinin ve yakınlarının evlerine öncelik vermeleri için baskı yaptığını ve Kürtlerin kontrolü altındaki kuzeydoğudan geçen konvoyları, kendilerinin kontrolü altındaki bölgelere geçebilme şartı olarak taşıdıkları insani yardımların yüzde 40’ından vazgeçmeye zorladığını aktardı.

Hakikat ve Adalet İçin Suriyeliler adlı yerel insan hakları örgütü de Türkiye destekli silahlı grupların kuzey Halep’e, Suriye hükümetinin ise Halep şehir merkezine giden yardımları başka yollardan da engellediğini belgeleyen bir rapor yayımladı. Rapora göre yardımların engellenmesi, önlenebilir ölümlerle sonuçlanarak bu ihlallerin yaygın niteliğini ortaya koydu. Ayrıca rapor, kuzeybatı Suriye’de, silahlı muhalif gruplardan oluşan Heyet Tahrir El Şam’ın yardımların ulaşmasını engellediği bir olayı da belgeledi. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version