Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den Netanyahu manevrası: Önce Washington’a davet edildiği, sonra da edilmediği açıklandı

ABD'den Netanyahu manevrası: Önce Washington'a davet edildiği, sonra da edilmediği açıklandı


– ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ilerleyen aylarda Washington’da ağırlamayı planladığına ilişkin bir iddiaya yer verdi. ABD’nin İsrail Büyükelçisi Thomas Nides’e dayandırılan haberin ardından Nides Times of Israel’e de konuştu.

Röportajda net bir tarih vermeyen Nides “Kısa süre sonra yüz yüze görüşecekler, bundan eminim. Kuşkusuz takvimleri koordine edilince Beyaz Saray’a gidecek” dedi.

New York Times’ın aktardığına göre İsrail radyosuna da konuşan Nides, “İki liderin görüşmesinin Yahudi hamursuz bayramının sona erdiği 13 Nisan’dan sonra yapılmasını beklediğini” söyledi. Ancak çok geçmeden Reuters’a konuşan ve konuya dair bilgisi olan bir kaynağın olası ziyareti yalanlanması dikkat çekti. Kaynak ABD Başkanı Biden’ın, Netanyahu’ya herhangi bir davet iletmediğini söyledi.

Netanyahu, yargının yetkilerini kısıtlayan tartışmalı düzenlemeyi yasalaştırma girişimleri sebebiyle İsrail’de son yılların en geniş katılımlı eylemleriyle baş etmeye çalışıyor. Haftalardır süren eylemler nedeniyle hem güvenlik bürokrasisi içinden hem de partisiyle kabinesinden eleştiri alan aşırı sağcı başbakan, son günlerde kabinesini bir arada tutmakta zorlanıyordu.

NE OLMUŞTU?

Aşırı sağcı lider Binyamin Netanyahu kabinesinin Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir ‘yargı reformu’ planladıklarını duyurmuştu. Netanyahu eylemlere destek veren Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden adlıktan hemen sonra on binlerce İsrailli’nin eylemleri ve genel grev uyarıları nedeniyle düzenlemeyi geri çektiğini açıklamak zorunda kalmıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version