Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ve İngiltere’den Esad’ın kuzenlerine uyuşturucu yaptırımı

ABD ve İngiltere'den Esad'ın kuzenlerine uyuşturucu yaptırımı


Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere Suriye’ye yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. İngiltere ve ABD, Suriye hükümetinin kâr elde etmesine yardımcı olan Suriye’deki yasadışı uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olduğunu söylediği toplan 11 kişiye yaptırım uyguladığını duyurdu.

ESAD’IN İKİ KUZENİ DE YAPTIRIM LİSTESİNE ALINDI

İngiltere, bağımlılık yapan bir amfetamin olan Captagon ticaretinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti için 57 milyar dolar değerinde olduğunu ve yaptırım uygulanan 11 kişinin iş insanları, milis liderleri ve Esad’ın akrabalarından oluştuğunu duyurdu. Yaptırım uygulanan isimler arasında Beşar Esad’ın iki kuzeni, Samer Kemal el Esad ve Vassim Badi el Esad da var. Yaptırım uygulanan isimlerden bazıları ise Lübnan vatandaşı. Bunlar arasında medya tarafından “Captagon Kralı” olarak adlandırılan Lübnan Suriye çifte vatandaşı Hasan Diggu’da bulunuyor. Diggu, 2021’de captagon kaçakçılığı suçlamasıyla Lübnan’da yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İngiltere, yaptırım uygulanan kişilerin hapların üretilmesine veya Orta Doğu’dan Avrupa ve Asya’ya kaçırılmasına yardım etmeye dahil olduğunu savunuyor. İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tarık Ahmad, “Esad rejimi, Captagon ticaretinden elde ettiği kârı Suriye halkına yönelik terör kampanyasını sürdürmek için kullanıyor. İngiltere ve ABD, Suriye halkına acımasızca baskı uyguladığı ve Ortadoğu’da istikrarsızlığı körüklediği için rejimden hesap sormaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

ABD HAZİNE BAKANLIĞI: SURİYE CAPTAGON ÜRETİMİNDE DÜNYA LİDERİ HALİNE GELDİ

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da yaptırımların Lübnanlı uyuşturucu kaçakçılarının rolünü ve Esad ailesinin, Suriye hükümetinin finanse edilmesine yardımcı olan captagon kaçakçılığındaki hakimiyetini vurguladığı savunuldu. ABD Hazinesi’nin Yabancı Varlıkların Kontrolü Dairesi müdürü Andrea M. Gacki, “Suriye, çoğu Lübnan üzerinden kaçakçılığı yapılan, son derece bağımlılık yaratan Captagon üretiminde dünya lideri haline geldi” dedi. Gacki “Uyuşturucu geliriyle Beşar Esad rejimini destekleyenlerden ve rejimin Suriye halkına yönelik baskısını sürdürmesini sağlayan diğer mali araçlardan müttefiklerimizle birlikte hesap soracağız” dedi.

ESAD HÜKÜMETİ VE HİZBULLAH SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Esad hükümeti, uyuşturucu yapımı ve kaçakçılığıyla ilgisi olduğunu reddediyor ve kazançlı ticareti engellemek için kampanyasını hızlandırdığını söylüyor. Bölgedeki yetkililer, Lübnan Hizbullah’ının yanı sıra Şam hükümetiyle bağlantılı Suriyeli silahlı grupların, ya Ürdün üzerinden güneye ya da Lübnan üzerinden batıya kaçırılan captagon ticaretinin arkasında olduğunu söylüyorlar. Hizbullah da suçlamaları reddediyor. ( DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version