Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

3. Charles’ın Fransa ziyareti eylemler nedeniyle ertelendi

3. Charles'ın Fransa ziyareti eylemler nedeniyle ertelendi


İngiltere Kralı 3. Charles’ın Fransa ziyareti, ülkede emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran yeni yasaya karşı yapılan eylem ve grevler nedeniyle ertelendi. 3. Charles, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü sonrasında tahta geçmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Almanya’ya gitmeden önce pazar günü Fransa’ya yapacaktı. Ancak Élysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada ziyaretin ertelenme kararının Başbakan Emmanuel Macron ile Kral 3. Charles’ın bu sabah yaptığı telefon görüşmesinde alındığını duyurdu.

Élysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada Kral Charles’ı “dostane ilişkilere uygun koşullarda karşılamayı umduğunu” ve ziyaretin “mümkün olan en kısa sürede yeniden planlanacağını” söyledi. Buckingham Sarayı da gecikmenin “Fransa’daki durumdan” kaynaklandığını söyledi.

Macron’un yeni emeklilik düzenlemesine öfkeli Fransızlar, perşembe günkü kitlesel gösterilerin ardından eylemlerine devam ediyor. Ülkede Kral 3. Charles’ın ziyareti sırasında gelecek salı günü bir “eylem günü” daha planlanmıştı.

450’DEN FAZLA EYLEMCİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Emeklilik yasasındaki değişiklikleri protesto etmek için ülke çapında yaklaşık 300 gösteriye dün resmi rakamlara göre bir milyondan dazla kişi katılmış, 450’den fazla eylemci ülke genelinde gözaltına alınmıştı. Sendikalar ise geçen hafta Ulusal Meclis’te oylama yapılmadan parlamentodan geçirilen ve şiddetle tartışılan yasayı protesto etmek için üç milyondan fazla insanın sokaklara çıktığını söyledi.

Perşembe günkü protestolara kadar, Fransız yetkililer kesinti tehditlerine rağmen 3. Charles’ın ziyaretinin devam edeceği konusunda ısrar ediyordu. Ülkenin en güçlü işçi sendikası CGT ise yaptığı açıklamada, “Mefruşatı, kırmızı halıları veya diğer bayrakları ve süslemeleri yapmayacağız” demişti. Radikal sol parti Boyun Eğmeyen Fransa’dan Sandrine Rousseau da “Göstericileri dinlemek, krala kırmızı halı sermekten daha önemli” ifadelerini kullanmıştı. Muhalefet partileri, mecliste oylamaya sunulmadan kabul edilen reformun iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version