Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

YPG Basın Sözcüsü Alî: DAİŞ desteği MİT aracılığı ile paramiliter gruplardan alıyor


RIHA – DAİŞ’e karşı başlatılan operasyonun devam ettiğini belirten YPG Basın Sözcüsü Sîyamend Alî, “DAİŞ’liler, askeri lojistik ve maddi finansı, işgal edilen Serê Kanîyê, Grê Spî, Efrîn, Cerablus gibi yerlerdeki çetelerden MİT aracılığıyla aldıklarını itiraf etti” dedi.

 

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD), Fırat Bölgesi’nde DAİŞ hücrelerine yönelik “Reqa Şehitleri İntikam Hamlesi” adıyla başlattığı operasyon 9’uncu gününde devam ediyor. Reqa, Tebqa, Kobanê’nin Sirîn ilçesi ve köylerinde sürdürülen operasyon kapsamında yüzden fazla DAİŞ’li yakalanırken, çok sayıda silah ele geçirildi. Yine bu operasyon kapsamında DAİŞ’in daha önceki saldırılarında kullandığı ve 5 metre derinlikte bulanan bir tünel tespit edilirken, Fırat Bölgesi’ndeki hücrelerin sorumlusu olarak bilinen Atella’da yakalandı. 

 

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Sözcüsü Sîyamend Alî, Fırat Bölgesi’nde devam eden Reqa Şehitleri İntikam Hamlesi operasyonuna ilişkin konuştu. 

 

‘DAİŞ, TEKRAR CANLANMAYA ÇALIŞIYOR’

 

Reqa Şehitleri İntikam Hamlesi operasyonunun QSD, Reqa İç Güvenlik Güçleri ve Uluslararası Koalisyon ile birlikte ortak yürütüldüğünü belirten Alî, bütün Fırat Bölgesi’ni DAİŞ hücrelerinden temizlemeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesine saldırmasıyla birlikte DAİŞ hücrelerinin de harekete geçtiğini belirten Alî, “Türkiye, hem kendine bağlı çeteler vasıtasıyla, hem SİHA’lar hem de işgal ettikleri yerlerdeki askerleri ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgesine yönelik saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Özellikle son zamanlarda bu saldırıların dozu yükseltildi, Özerk Yönetim’in kurumlarına karşı saldırılar gerçekleştirildi. Yine YPG/YPJ militan ve komutanlarına yönelikte saldırılar yapıldı. Bu saldırılarla birlikte uyuyan DAİŞ hücreleri fırsat bularak tekrar harekete geçtiler. Bu hücreler yeniden örgütlenerek canlanmaya çalışıyor” dedi. 

 

‘DAİŞ’LİLERİN MİT İTİRAFLARI’

 

Türkiye’nin saldırılarıyla paralel olarak DAİŞ’in de saldırılar gerçekleştirdiğini ve en son Reqa İç Güvenlik Güçleri’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Alî, “DAİŞ saldırılarının yanında birde bölgedeki ileri gelenleri tehdit ediyordu. DAİŞ’in gizli hücrelerinin hareketliliği her geçen gün artıyordu. Önceki operasyonlarda yakalanan DAİŞ’liler, askeri lojistik ve maddi finansı, işgal edilen Serê Kanîyê, Grê Spî, Efrîn, Cerablus gibi yerlerdeki çetelerden MİT aracılığıyla aldıklarını itiraf etti. Bu nedenle geniş bir operasyon başlatmamız gerekiyordu ve bizde Fırat Bölgesi’nde ‘Reqa Şehitleri İntikam Hamlesi’ adıyla kapsamlı bir operasyon başlattık” diye konuştu. 

 

Reqa, Tabqa, Sirin ve bunların köylerini kapsayacak şekilde geniş geniş bir operasyon başlattıklarını vurgulayan Alî, “Başlattığımız bu operasyonla bu kentlerdeki DAİŞ hücrelerini temizleyeceğiz. DAİŞ hücrelerini çökertme ve onlara yardım yataklık edenleri yakalama noktasında adımlar attık. 9 gündür bu operasyonumuz devam ediyor. 100’den fazla DAİŞ çetesini yakaladık. Bu sırada bölgedeki DAİŞ’lilerin sorumlusu olan Atella adlı DAİŞ’liyi de yakaladık. Bu kişi onlarca olayın sorumlusudur. Bu operasyon çok geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Bunun için operasyonumuz bölgenin ileri gelenleri ile Arap, Ermeni ve Kürt halkının yardımıyla ilerliyor” diye konuştu. 

 

‘HALKLARIMIZA NEFES ALDIRMAK İÇİN’

 

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesinde yaşayan halkların 10 yıldır bütün terör gruplarına karşı savaştığını ifade eden Alî, şimdi orada yaşayan halklara terör olaylarının yaşatılmaya çalışıldığını dile getirdi. Türkiye öncülüğünde yeni girişimlerin sürekli olacağının altını çizen Alî, “Bölgemizi terörden temizlemek ve halklarımıza özgür bir nefes aldırmak için bu operasyon başladı. Özellikle Reqa gibi DAİŞ’ten büyük zulüm gören bir kentte nefes aldırmak için operasyona başladık. Bununla birlikte Reqa, çok stratejik bir yerdir. Kobanê’nin hemen arkasında ve Tabqa’nın yanındadır. Yine Cizre yolu üzerindedir. Bunun için Türkiye, burada sürekli bir karışıklık çıkarmak istiyor. Bununla Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesi içindeki gizli DAİŞ hücreleri ile işgal altındaki bölgelerde bulunan paramiliter güçler arasında bir iletişim sağlamaya çalışıyor. Fakat bu operasyonumuzla, masada yapılan bu planlar boşa çıkarıldı. Bundan sonra da halklarımıza yönelik nerede bir tehlike oluşursa, orada olmaya ve halklarımızı korumaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

CÎZRE BÖLGESİ’NDE OPERASYON YAPILMIŞTI

 

QSD, 29 Aralık 2022’de DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyonun işbirliği ile Cizre Bölgesi’nde “Cîzre Yıldırımı (Saîqet El Cezîre)” Operasyonu başlatmıştı. 8 gün süren operasyonda 154 DAİŞ’li yakalanırken çok sayıda silah ele geçirilmişti. 

 

MA / Ömer Akın

  

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version