Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı’na açtığı ‘engelleme’ davasını kazandı

Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı’na açtığı ‘engelleme’ davasını kazandı


Artı Gerçek – Ankara 8. İdare Mahkemesi, Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu ‘alındı’ belgesi vermeyerek engellemesine ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme heyeti bakanlığın işlemini haksız buldu.

Yeşiller Partisi sosyal medya hesabı üzerinden kararı duyurdu. Partinin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşıma “Milyonlarca insan açıkta ve gelecek kaygısı içindeyken Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin lehimize verdiği ve İçişleri Bakanlığı’nı haksız bulduğu mahkeme kararını sizlerle buruk bir sevinç ile paylaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ankara 8. İdare Mahkemesi, Yeşiller Partisi’nin İçişleri Bakanlığı‘na açtığı “kuruluş için gerekli evraka alındı belgesi vermeyerek partinin kuruluşunu fiilen engellediği” gerekçesiyle açtığı davada, bakanlığın haksız eylem yaptığına hükmetti.

Kararda Anayasa’nın parti kurma, partilere girme ve partilerden çıkmayı düzenleyen 68. Maddesi’ndeki “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içinde faaliyetlerini sürdürürler” ifadelerine vurgu yapıldı.

8. İdare Mahkemesi heyeti, partilerin gerekli belgelerin İçişleri Bakanlığı’na verilmesiyle tüzel kişilik kazanacağına bilgi ve belgelerin alındığı anda bakanlığın bir “alındı” belgesi vermesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek, tüm şartların taşınması halinde belgenin verilmemesinin idarenin takdirine bağlı olmadığını hatırlattı.

Duruşma sonunda, dava konusunu işlemin iptaline, avukatlık ücretinin bakanlık tarafından ödenmesine istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.

NE OLMUŞTU?

Yeşiller Partisi, 22 Mart’ta partinin kuruluş sürecini tamamlamalarını, “alındı belgesi” vermeyerek engelleyen İçişleri Bakanlığı’na dava açmıştı.

Ankara 8. İdari Mahkemesi, belgeyi vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratan Bakanlıktan gerekçeli yanıt ve savunma istemiş, ancak herhangi bir cevap alamamış; bunun üzerine Yeşiller Partisi’nden “parti kurmaya ilişkin başvuru dosyasının bir örneğinin kendilerine gönderilmesini” istemişti.

Dosyanın mahkemeye ulaştırılması üzerine, geçen eylül ayında bakanlığın işleminin hukuka aykırı olduğu ve yürütmesinin durdurulması kararı alınmıştı. Bugün ise (27 şubat 2023) Ankara 8. İdare Mahkemesi kararını açıkladı ve İçişleri Bakanlığı’nın partinin kurulmasını engellemesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version