Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yandaş medya, Çinli arama kurtarma görevlisini yapay zekayla Müslüman yaptı

Yandaş medya, Çinli arama kurtarma görevlisini yapay zekayla Müslüman yaptı


Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin açtığı yaraları sarmak için vatandaşlar seferber olurken yandaş medya kuruluşları ilginç bir yalan habere daha imza attı.

Yapay zekâ ile üzerinde oynanan görsellerle, deprem sonrası arama-kurtarma çalışmaları için Çin’den Malatya’ya gelen Jun Cang isimli kişinin enkazda Kur’an-ı Kerim bulmasının ardından Müslüman olarak ‘Yusuf’ adını aldığı iddia edildi.

Sabah gazetesi sahte içeriği haberleştirmedi ancak Twitter hesabından paylaştı.

Bu yalan haber, Yeni Şafak, Sabah ve Türkiye gibi gazetelerin yanı sıra TRT Haber ve Diyanet TV tarafından da gerçekmiş gibi yayınlandı.

Ülke TV, bu içeriğe haber bülteninde yer verdi. Yayın organları daha sonra bu yalan haberleri yayından kaldırdı.

Çin’den arama kurtarma faaliyetleri için Türkiye’ye gelen Jun Cang adlı bir kişinin, Müslüman olarak Yusuf ismini aldığı iddia edildi. Bu iddia, Jun Cang’ın elinde Kur’an-ı Kerim tuttuğu iki fotoğrafla sunuldu. Bir fotoğrafta Jun Cang’ın camide aralarında çocukların da olduğu bir grupla yer aldığı görüldü.

Yalan haberlere göre Artvin’in Yusufeli ilçesinden belediye ekipleriyle birlikte depremin vurduğu Malatya’ya gelen Çinli takımın içinde yer alan Jun Cang, enkaz altında Kuran buldu. Jun Cang, Kuran’ı Sinan Kaçmaz’a teslim etti. Kaçmaz ise Kuran’ı Cang’a hediye etmeye karar verdi. Jun Cang da bundan çok etkilenerek Müslüman oldu. Kelimeyi şahadet getiren Jun Cang’a ‘Yusuf’ ismi verildi.

BirGün’de yer alan habere göre, ancak Jun Cang’ın herhangi bir demeci haberlerde yer almıyor. Ayrıca kullanılan görsellere bakıldığında, unsurların yapay zekanın ürünü olduğu kolaylıkla fark edilebiliyor.

Sinan Kaçmaz olduğu söylenen kişinin yüzü ve gözleri.

Bu yalan haber Yeni Şafak, Sabah ve Türkiye gibi gazetelerin yanı sıra TRT Haber ve Diyanet TV tarafından da servis edildi. Ülke TV, yalanı haber bülteninde sundu. TRT, BirGün’ün haberinin ardından içeriği kaldırdı.

Diyanet TV de paylaştığı tweeti sildi. Yeni Şafak da saatler sonra haberi yayından çekti.

Müslüman olduğu söylenen Çinli’nin elleri.
Camideki fotoğrafta yer alan çocuklardan birinin yüzü.

Söz konusu yalan haberin İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Dezenformasyon Bülteni”ne girip girmeyeceği ise merak ediliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version