Yardım alabilmek için başvuranların kaydedildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’nde kayıt altına alınan vatandaşların sayısı 60 milyonu geçti. Nüfusun neredeyse yüzde 71’i ‘yoksulluk envanteri’ne girdi.
Türkiye’nin sosyal yardım istatistiklerini inceleyen hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, önemli tespitlerde bulundu. “Yoksullukta gelinen son nokta. Nüfusun yüzde 70’i sosyal yardım alabilmek için başvuru yapmış” başlıklı değerlendirmelerinde sosyal yardım için başvuru yapan kişi sayısının giderek arttığına dikkat çekti.
Birgün’de yayınlanan habere göre Demir ve Kılıç, önceleri düzenli olarak yayımlanan Türkiye sosyal yardım istatistikleri bülteni ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yıllık faaliyet raporlarındaki “Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi”ne kayıtlı hane ve kişi sayısının artık yayımlanmadığına dikkat çekti.
Ergün Demir, şunları söyledi:
Artık gerçek yoksulluk envanterine ulaşılamamaktadır. Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile çıkarılan ‘Yoksulluk Envanteri’ resmi verileri gizlense bile fikri takip sonucu gerçeklerin gün yüzüne çıkma gibi huyu vardır.
Kasım 2014 ve Kasım 2021 tarihlerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na Aile ve Sosyal Hizmetler bakanları tarafından sunulan 2015, 2022 yılı bütçe sunum kitapçıklarında yoksulluk envanterine kayıtlı hane ve kişi sayısı birlikte, 2 Kasım 2022’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın 2023 yılı bütçe sunuş konuşmasında ise sadece kişi sayısı belirtilmiştir.
Bakan’ın 2023 yılı bütçe sunuş konuşmasına göre; 84,6 milyonluk Türkiye nüfusunun 60 milyonu ekonomik ve sosyal yardım alabilmek için Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne kayıt yaptırmış. Buna göre asgari yaşam standardının altında gelire sahip olan ve aldıkları sosyal yardımlar ile en asgari düzeyde yaşamaya çalışan, yoksulluk envanterine kayıtlı kişi sayısı Türkiye nüfusunun yüzde 70,9’una ulaşmıştır.
Bakan, 2021 yılında sosyoekonomik verilerine ulaşılan bu 57,7 milyon vatandaştan ve 17,7 milyon hane ile 2022 yılında ise 60 milyon vatandaştan kaçına sosyal yardım yapıldığını da açıklamalıdır.
Bu tablo son yıllarda vatandaşların hızla yoksullaştıklarını göstermektedir. Ücretli kesimin alım gücünün gerilediği, enflasyon oranın arttığı, işsizliğin tırmandığı bu koşullarda yoksullaşma ve geçim sorununun şiddetlenmesi nedeniyle ailelerin çoğunun yaşamlarını en asgari düzeyde sürdürebilmek için sosyal yardım programlarından destek aldığı görülmektedir.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***