AMED – Deprem sonrası toplama alanlarında üç gündür bekleyen halk, sıcak yemek ve tuvaletin olmadığını belirterek, 15 kişiye bir battaniye verildiğini söyledi.
Merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesi ile Dîlok’ta olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerden kaynaklı Amed’de, evleri yıkılan veya hasar gören yurttaşlar, iki gecedir soğuk hava şartları altına sabahlıyor. Rezan ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’nda kurulan az sayıda çadırlarda kalan depremzedeler, ısınma, beslenme ve diğer insani ihtiyaçları karşılanmadığı için kayyım yönetimindeki belediyelere ve iktidara tepki gösterdi.
‘POLİS, ZABITA İTİYOR, HOR GÖRÜYORLAR’
İlgisizliğe dikkati çeken Remzi Ölük, “Gidip bakın ilerde ağaca perde asmışlar, çoluk çocuk içinde. Battaniye isteyince fırça yiyorsun, yemek isteyince fırça yiyorsun, iteleniyorsun, hor görülüyorsun. Ben vatandaşım, bu ülkenin efendisi benim, yetkililer değil. Benim oyumla geliyor, benim vergilerimle maaş alıyor, bu vatandaşa niye böyle yapıyorlar? Çadıra gittik battaniye istemeye, adam bizi hor görüyor, memuru iteliyor, polisi iteliyor, zabıtası iteliyor. Ne iteliyorsun? Benim hakkımdır, ver bana. Destek insan gibi olur, insanlar rencide edilmez. Dünden beri burada çoluk çocuk elektriksiz, sobasız, çamurun içinde oturuyorlar. Soğuktur, yazıktır, günahtır. Resmi kurumlar gelip burada şov yapıyor, adam gelmiş buraya arkasına üç dört kişiyi takmış burada geziyor. Böyle olmaz. Sen buraya gelmeye mecbursun. Sen kamu görevlisisin” diye tepkisinin dile getirdi.
‘YÖNETEMEYENLER ÇEKİLİP GİTSİN’
Çadır temini sırasında büyük sorun yaşadığını anlatan Atilla Barunay da “Dün verilmesi gereken enerji için dün hatlar çekildi ama elektrik yok. Isıtıcılar da hala teslim edilmedi. Bir seyyar tuvalet dahi yok. Bu işi yönetemeyen veya yöneticiyim diye geçinler, deprem vergisi adı altında yıllardır toplanan paraların hesabını versinler. O paralar bugünler içindi. Nereye gitti bu paralar?” diye sordu.
‘15 KİŞİYE BİR BATTANİYE’
Bir çadırda 15 kişi kaldıklarını vurgulayan Barunay, “Dünden beri sağlıklı bir battaniye dağıtımı olmadı. Böylesine işi bilmeyen insanları lütfen bu işlerde görevlendirmeyin. Yönetebiliyorsanız lütfen bu zorlu süreci yönetin. Dünden beridir çadırda kalan 15 kişi için 1 battaniye veriliyor onu bile alamadım. Bütün riskleri göze alıp kendi evimizden getirdik. Dünden beri bazı sivil toplum kuruluşları yardımcı oldular. Bir çay, çorba, kumpanya, kuru gıda, sıcak gıda hiçbir şey teklif dahi edilmedi. Dağıtımını hiçbir şekilde görmedim. Bu işi yönetemeyenler, artık çekilip gitsinler” dedi.
HALK ÇAMURDA YATIYOR
Sorumlu kurumların yanlarında olmadığını ifade eden Mahmut Taş, “Çorbadır, yemektir, battaniyedir, bunları hayırseverler dağıtıyor. Yarın öbür gün seçim olacak bu insanlar kapı kapı dolaşıp herkesten oy isteyecekler. Benim zor günümde yanımda olmayan, iyi günümde benim yanımda olmasın. Önemli olan bu halkın yanında olsunlar. Gelsinler bu halkı bir görsünler. Bakın çoluk çocuk herkes çamurun içinde yatıyor. Çadırımda soba yok. Hani devlet getirsin versin sobayı bana. Yarın öbür gün gelecek ‘bana oy ver’ diyecek. Sana oy yok kardeşim. Kim benim yanımdaysa o gelip benden oy istesin” diye belirtti.
‘ÇOCUKLAR SOĞUKTAN TİTRİYORDU’
Temel ihtiyaçlara ulaşamadıklarını vurgulayan Dilek Aslan, şunları dile getirdi: “Gece soğuktan donduk. Hiçbir şey yoktu, 20 kişi burada yaşıyoruz, 3 tane döşek verdiler bize. Yerde vücudumuz morardı, çocuklar ağlıyordu, titriyordu. Elektrik yoktu, çamurun üzerindeydik. Yurt dışından yardım gönderildiği söyleniyor, yardım yok, bir şey yok. Sadece soğuk bir çorba getiriyorlar, onu da kabul etmiyoruz.”
ELEKTRİK YOK
Mehmet Şah Turan ise, tepkisini şu sözlerle ifade etti: “Çalışma eksik, burada elektrik yok. Elektriksiz, battaniyesiz bir şekilde kalıyoruz. Sıcak yemek yok, tuvalet ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Buna müdahale edilmesi lazım.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***