Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin Kore Savaşı’nda kurtardığı Koreli 150 bin TL’lik deprem yardımı yaptı

Türkiye'nin Kore Savaşı'nda kurtardığı Koreli 150 bin TL'lik deprem yardımı yaptı


Türkiye’nin Güney Kore’nin safında 1950-1953 yılları arasında katıldığı Kore Savaşı sırasında Türk askerlerince kurtarılan Oh Su-eop adlı Koreli, Maraş depremlerinin ardından Türkiye’ye 10 milyon won (yaklaşık 150 bin Türk Lirası) bağışladığını duyurdu.

Güney Kore merkezli Hankyoreh gazetesinin haberine göre şu anda 78 yaşındaki Oh, altı yaşında iken savaşta ailesini kaybedince TSK tarafından kurtarılmış ve Gyeonggi bölgesindeki Suwon’da bulunan Türk Ankara Suvan Okulu ve Yetimhanesi’ne kurtarılan diğer çocuklarla birlikte yerleştirilmişti.

‘UMARIM ALDIĞIMIN EN AZINDAN BİRAZINI GERİ VEREBİLİRİM’

Yetim kaldıktan sonra kendisine yardım eli uzatan Türkiye’ye Türkiye’de binlerce kişinin öldüğü 7,7 ve 7i6 büyüklüğündeki depremlerin ardından minnettarlığını göstermek istediğini söyleyen Oh, “Umarım Türk askerlerinden aldığımın en azından birazını geri verebilirim” ifadelerini kullandı. Ankara Kardeşler Derneği’nin başkanlığını da yapan Oh 10 milyon won’luk deprem yardımı yapma kararını anlattığı röportajında sözlerini “Onlarca yıl geçmesine rağmen, askerlerin her hafta sonu bize yiyecek tedarik etmeye geldiğini hala dün gibi hatırlıyorum” diye sürdürdü.

Memleketi şu anda Kuzey Kore topraklarında olan Oh röportajında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Depremi duyduğumda Türkiye’ye yardım etme zamanının geldiğini anladım. Geçimimi Türk askerleri sayesinde sağlayabiliyordum, bu yüzden tüm kalbimle yardım etmek istedim. Eminim Ankara Okulu’nun çocukları olan Ankara Kardeşler Derneği’nin tüm üyeleri de aynı şekilde hissediyordur. 4 Ocak’taki geri çekilme sırasında Pyeongtaek ve Osan’a ailemle birlikte gidiyorduk. Trenimiz bombalanınca ailem beni Suwon’da bıraktı. Suwon’da konuşlanmış bir Türk askeri birliğine götürüldüm ve ardından tüm orta ve lise eğitimimi Ankara Okulu’nda aldım. Hatta 18 yaşında bir iş buldum, bu da beni dünyaya açılmaya hazır hale getirdi.”

Asya Kültür Merkezi yöneticisi Kim-Gu Yong-guk (solda) ve Oh Su-eop 2021’deki bir görüşmede (Fotoğraf: Asya Kültür Merkezi)

Gazeteye konuşan Asya Kültür Merkezi yöneticisi Kim-Gu Yong-guk da Kore Savaşı döneminde TSK’nın kurduğu Ankara Okulu’nun 1979’da kapanana kadar 400 ila 700 Koreli çocuğun eğitim ve öğretim görmesini sağladığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version