Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye iki büyük depremle sarsıldı: İktidar depremle ilgili soru önergesine yanıt vermemiş

Türkiye iki büyük depremle sarsıldı: İktidar depremle ilgili soru önergesine yanıt vermemiş


Türkiye, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Maraş’ın yanı sıra Antep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay’da da hissedilen deprem sonucunda şu ana kadar bin 541 ölü, 9 bin 733 yaralı, yıkılan bina sayısı ise 3 bin 471 olarak açıklandı. Deprem sonrası alınan önlemlerin yetersizliği yeniden gündeme gelirken HDP Adana Vekili Tülay Hatimoğulları Oruç’un yaklaşık 2 ay önce Hatay’da yaşanacak olası bir depreme ilişkin soru önergesi verdiği ve yanıt alamadığı ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelik verilen önergede, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının 8 Şubat 2021 tarihinde, “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporunu” hatırlatıldı.

Raporda, “Deprem zararlarını azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri yapılan olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik ovasından Antakya’ya oradan Samandağ ve Yayladağı’na uzanan fay kollan ile Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay’ın deprem kaynaklanır. Bu fayların büyük kısmı 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

HDP’li vekilin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soruları şöyle:

1. Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?

2. İnşaat, mimarlık, şehir plancılığı, jeoloji mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak afet olasılıklar ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır?

3. Hatay’da Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?

4. Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır?

5. Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

6. Hatay’da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Maraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Birçok ilden can kaybı haberleri geldi. Depremin ardından birçok ilde peş peşe artçı depremler meydana geldi. Saat 13.24’te bir büyük deprem daha meydana geldi. Kandilli, Maraş Gözpınar-Ekinözü’nde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıklarken, AFAD da Maraş Elbistan’da büyüklüğü 7.6 olan bir deprem daha meydana geldiğini söyledi.

Depremde en çok etkilenen illerden biri de Hatay oldu. Maraş depremi ve ardından yaşanan sarsıntılar Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. İlde arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğu belirtildi.

CHP’li Şahin’den canlı yayında yardım çığlığı

Hatay CHP Milletvekili Suzan Şahin kentteki ağır tabloyu anlattığı HaberTürk TV canlı yayınında, AFAD ekiplerinin bölgede olmamasına isyan ederek şu ifadeleri kullandı:

“AFAD buraya gelmedi. Bu saatten sonra enkaz altında kalanları kaybettik demektir sanırım. İskenderun’da 32 daire bina çöktü. 8 saati geçti. Henüz bir çalışma yapılmıyor. Hava çok kötü. Açbilaç insanlar sokakta. Cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor. Hiçbir şekilde burada koordinasyon sağlayacak ekip gelmedi.”

Deprem sonrası havalimanının da etkilendiğini ve uçakların iniş yapamadığını aktaran Şahin “AFAD buraya gelsin. Artık gelsin diyoruz. Yeter artık. İnsanlar ağlıyor. Toplanma merkezlerinde korunaklı yerler yok” dedi. (HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version